The X-Files S01X03 – SQUEEZE

SQUEEZE

Episode: Sæson 1 – episode 3
Produktionskode: 1X02
Instruktion: Harry Longstreet
Forfatter(e): Glen Morgan, James Wong
Udgivet: 24. september, 1993
Spilletid: 42 minutter.
Soundtrack: Mark Snow
Billedgalleri

Lyt også til de danske superfans podcast – ‘Sammensværgelsen – en dansk X-files podcast’ for “Squeeze”. her.

Medvirkende:

David Duchovny – Special Agent Fox Mulder
Gillian Anderson – Special Dana Scully

Gæsteskuespillere:

Doug Hutchison – Eugene Victor Tooms
Donal Logue – Agent Tom Colton
Henry Beckman – Detective Frank Briggs
Kevin McNulty – Agent Fuller
Terence Kelly – George Usher
Colleen Winton – Examiner
James Bell – Det. Johnson
Gary Hetherington – Kennedy
Rob Morton – Kramer
Paul Joyce – Mr. Thomas Werner

Handling:

I Baltimore ankommer forretningsmanden George Usher til sin kontorbygning. Uden at vide det, overvåges han af nogen der befinder sig i et stormafløb, der sniger sig ind i bygningen ved at klatre gennem elevatorskakten ind i ventilationssystemet og dræber Usher. Det er det seneste af tre mord – og agent Tom Colton sættes på opgaven for at opklare mordene. Men han henvender sig til Scully for at få hjælp. Colton er forbløffet over den måde mordene er sket på – ofrene har kun fået fjernet sin lever med noget, der kun kan virke skrækkeligt – de er fjernet med de bare hænder. Colton ønsker dog ikke at Sculle skal bringe Mulder ind i sagen.

Mulder viser Scully nogle sager der minder meget om de seneste mord. Sager der stammer tilbage fra 1933 og 1963. Ved gerningsstedet opdager han nogle meget aflange fingeraftryk på ventilatorskaktens kant. Han kan med det samme sammenligne dem med de sager han kender fra X-filerne. Mulder konkluderer, at fordi der var fem mord ved hver periode, kunne agenterne forvente to yderligere mord.

Scully er sikker på, at morderen vil vende tilbage til gerningsstedet, og Mulder venter sammen med hende i parkeringshuset i kontorbygningen. Der fanger de en mand ved navn Eugene Victor Tooms, der klatrede ned ad ventilatorskakten. Tooms udsættes for en polygrafisk test, som han næsten består, på grund af Mulders spørgsmål der forbinder ham med mord helt tilbage til 1903. Tooms dumper, da han ikke har alibi for sin tilstedeværelse for de historiske mod. Men Colton er nødt til at lade ham gå.

I mellemtiden beviser Mulder, at fingeraftrykkene tilhører Tooms. Han mener at Tooms er i stand til at strække og presse sin krop gennem smalle rum og åbninger. Samme aften demonstrerer Tooms dette, ved at presse sig ned gennem en skorsten for at kræve sit fjerde offer.

Mulder og Scully finder ingen informationer på Tooms, men de finder ud af, at en tidligere detektiv, Frank Briggs, der fortæller om sine erfaringer med at prøve at fange morderen i 1933. Briggs viser dem nogle gamle fotografier af Tooms – der ikke er blevet ældre på 60 år – og giver dem den adresse til Tooms’ tidligere lejlighedskompleks. Der finder agenterne en “rede” konstrueret af avispapir og galde under rulletrapperne i bygningen. Der er også en hel masse trofæer fra hans ofre, som Tooms har lagt på et alter. Mulder mener, at Tooms er en mutant, der har været i hi i 30 år, efter at have spist 5 menneskelevere. Da agenterne forlader bygningen, har Scully slet ikke opdaget, at Tooms ubemærket har stjålet hendes halskæde, fra sit skjul over hende på bjælken. Han lægger halskæden på alteret i selskab med de andre trofæer.

Mulder og Scully beder om overvågning af lejligheden, men Colton fjerner dem fra jobbet. Mulder finder Scullys halskæde i Tooms’ lejlighed og prøver at ringe og advare hende, men hendes telefonlinje er blevet afbrudt. I mellemtiden er Tooms på vej ind i hendes lejlighed, mens Scully gør sit karbad klar. Det lykkes Scully at forhindre Tooms i at dræbe hende, og Mulder kommer ind og arresterer ham.

Tooms placeres i en institution for kriminelt sindssyge, hvor han ikke spilder tiden med at bygge sig en ny rede ved hjælp af avispapir. På institutionen kan Scully fortælle Mulder, at de medicinske prøver på Tooms, viser at han har et unormalt skelet- og muskelsystem og et hurtigt faldende stofskifte.

Da Tooms får mad gennem den smalle lem gennem døren, stirrer han på det lille hul og vrænger ansigtet i et djævelsk smil.

CITAT:

Agent Tom Colton: So, Mulder, whaddaya think? This look like the work of little green men?
Mulder: Gray.
Agent Tom Colton: Excuse me?
Mulder: Gray. You said “green men.” A Reticulian’s skin tone is actually gray. They’re notorious for their extraction of terrestrial human livers, due to iron depletion in the Reticulum galaxy.
Agent Tom Colton: You can’t be serious.
Mulder: Do you have any idea what liver and onions go for on Reticulum?

TRIVIA:

 • Denne episode var et bevidst forsøg fra producent Chris Carter på at bevise, at showet kunne handle om mere end kun rumvæsener.
 • Det er også den første “Monster-of-the-week” historie, som der ville komme mange af som “fyld” når de mytologiske afsnit ikke blev vist. Denne er en af de mest legendariske episoder i serien.
 • Doug Hutchison var en af de to skuespillere, der spillede Tooms, den leverspisende mutant, i episoden her og “Tooms” og som tak for det gode arbejde sendte Chris Carter ham en lever fra et dyr, som tak for – og som en joke – for at ville spille rollen som kødspiser. Hutchison var rent faktisk vegetar på dette tidspunkt!
 • Chris Carter fik ideen til et leverspisende monster, da han holdt ferie i Frankrig, hvor han spiste meget foie gras.

FILMLOKATIONER:

 • Indendørs scener blev optaget på Scene 2 i North Shore Studios, north Vancouver, B.C. (Google Maps) Se hvilke film og tv serier der er optaget her.
 • Tooms følger Usher fra stormafløbet i gaden på West Hastings Street, Vancouver, B.C. (Google Maps) Se hvilke andre film og tv serier der har været optaget her.
 • George Usher’s kontorbygning ligger på 510 Burrard St, Vancouver, B.C. (Google Maps)
 • Scully har frokost på en restaurant i Washington D.C. med en gammel kollega, Tom Colton, der fortæller ham om hans mystiske sag. Stedet ligger på 750 Pacific Boulevard, Vancouver, B.C. (Google Maps) Se også hvilke andre tv serier der har været filmet her.
 • Tooms snuppes af Scully og Mulder på gerningsstedet, der i virkeligheden er optaget i VPC Parkade, 107 E. Cordova St, Vancouver, B.C. (Google Maps)
 • Mulder og Scully finder Tooms lejlighedskompleks på 66 Exeter Street, der ligger på 1 West Cordova St, Vancouver, B.C. (indendørs optagelser) (Google Maps)
 • Mulder og Scully sætter en masse FBI agenter til at bevogte Tooms’ lejlighedskompleks ved West Cordova Street & Carrall Street, Vancouver B.C. (udendørs) (Google Maps) (se billede for sammenligning her)
 • Scully er i sin lejlighed der er filmet udendørs på 610 Jervis Street, Vancouver, B.C. (Google Maps)
 • Druid Hill Sanitarium, hvor Tooms indlægges, hedder i virkeligheden Riverview Hospital. (Google Maps) Se hvilke andre film og tv serier der har været optaget her.

KILDER:

Squeeze (The X-Files) – Wikipedia

X-Files S01E03 “Squeeze” Filming Locations – X-Files Filming Locations (xfilesfilminglocations.com)

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *