The X-Files S01X02 – DEEP THROAT

DEEP THROAT

Episode: Sæson 1 – episode 2
Produktionskode: 1X01
Instruktion: Daniel Sackheim
Forfatter: Chris Carter
Udgivet: 17. september, 1993
Spilletid: 45 minutter.
Soundtrack: Mark Snow
Billedgalleri

Lyt også til de danske superfans podcast – ‘Sammensværgelsen – en dansk X-files podcast’ for “Deep Throat”. her.

Medvirkende:

David Duchovny – Special Agent Fox Mulder
Gillian Anderson – Special Dana Scully

Gæsteskuespillere:

Jerry Hardin – Deep Throat
Michael Bryan French – Paul Mossinger
Seth Green – Emil
Gabrielle Rose – Anita Budahas
Monica – Ladonna
Sheila Moore – Verla McLennen
Lalainia Lindbjerg – Zoe
Andrew Johnston – Lt. Col. Robert Budahas
Johnny Cuthbert – Commanding Officer
Vince Metcalfe – Kissell
Michael Puttonen – Motel Manager
Brian Furlong – Lead Officer
Doc Harris – Mr. McLennen

Ukrediteret:

Carrie Classen – Leslie Budahas
Mark Kandborg – Area 51 Worker
Steve Makaj – Man In Black
✞Toni Morelli – Man In Black
Cody Serpa – Josh Budahas
Bob Wilde – Man In Black

Handling:

Scully og Mulder er sat på en sag, der omhandler oberstløjtnant Robert Budahas, der er testpilot for militæret på Ellens Air Force Base, som forsvandt 4 måneder tidligere i det sydvestlige Idaho, efter han fik et psykotisk anfald, og angiveligt indlagt til behandling på et militærhospital.

På en bar i Washington, hvor Mulder mødes med Scully, bliver Mulder konfronteret af en mystisk mand ude på toilettet, der ikke vil afsløre sin identitet. Manden advarer Mulder om, at undersøge deres sag yderligere. Han afslører også at der bliver holdt øje med dem, og det kan blive farligt for begge agenterne, hvis de fortsætter. Mulder er paf, og Scully spørger undrende ham om hvad der er sket, men Mulder ignorerer dette og nævner ikke episoden for hende.

Efter at have stillet et særligt spørgsmål til den hjemvendte pilot, går det op for Mulder, at manden muligvis kan have fået slettet sin hukommelse, da han ikke engang evner at besvare spørgsmål som en rutineret pilot skulle kunne svare på. Budahas har muligvis sammen med andre piloter på deres base, været testpiloter på eksperimentale luftfartøjer – muligvis bygget med rumvæsenteknologi. Dette er dermed en sag for X-Files teamet.

Det er Scully, der foreslår at piloterne muligvis kan have testfløjet “Aurora”, et supersonisk spionfly. De møder en person – Paul Mossinger, der giver dem et tip om, hvor de kan finde personer på den lokal The Flying Saucer-diner, der skulle have set flyvende tallerkener i området. Ejerinden af baren fortæller dem nogle historier om nogle trekantede ufoer, der flyver rundt på himlen i området. Bag hende i baren, hænger flere billeder af disse trekantede luftfartøjer. Mulder får et tip om, hvor de finder den base, som Budahas arbejder på, og tager afsted.

Ude ved indhegningen ved basen, venter agenterne på at det bliver mørkt, så de kan se om de kan finde vej ind på området. Mulder vækker Scully, der kommer med op på toppen af en bakke, og der ser de sammen to ufoer, der flyver legende rundt på himlen som om de jagter hinanden. Efter showet er forbi, kastes et kraftigt lys i deres retning, som vokser jo tætter det kommer på dem. Det er en helikopter, der leder efter noget på Jorden indenfor indhegningen. De ser to personer komme ud af et hul i hegnet, næsten lige hvor de parkerede deres bil, og da de ser det er et ungt par, Emil og Zoe, flygter de i skjul sammen.

Mulder giver dem begge noget at spise på den lokale burgerbar, og der hører de hvad de to unge lavede på området. De bekræfter at have set de trekantede ufoer, som de mener kommer fra en anden base i nærheden. Da det er lyst og agenterne sætter det unge par af i byen, kører de afsted til deres motel. Men midt på vejen standses de pludselig af tre biler med sortklædte agenter, der stjæler deres papirer og ødelægger fotografierne de har taget med deres kamera. De bliver beordret til at rejse hjem til Washington igen.

Mulder vil dog ikke give op, og selvom han har lovet Scully at de tager hjem, skynder han sig at køre væk fra motellet, for at mødes med Emil og Zoe, som tager ham med ud til basen igen. Mulder sniger sig ind alene, fordi det er stadig lyst. Et stykke fra basen venter Mulder indtil det bliver mørkt, og begiver sig videre. Han standser op ved en asfalteret belægning, og ser, at det er en landingsbane, og så ser han en stor hangar, går i retningen imod den, men opdager så et stærkt lys, der er på vej imod ham. Det er ikke en helikopter, kan han se. Fartøjet, der er trekantet, standser lige oppe over ham, og lyskeglen blænder ham vildt. Pludselig flyver fartøjet afsted uden lyd, og kort efter dukker der tre køretøjer op, der hurtigt får fanget ham, da Mulder forgæves spurter afsted i flugt hen ad landingsbanen. Han bedøves, og fragtes ind i den hangar han før stod og kiggede på, mens han kæmper med at holde sig ved bevidsthed. Inden han går helt i sort, ser han et fartøj bag et gennemsigtigt forhæng.

Scully bliver opsøgt af Mossinger, der er gået ind på agenternes motelværelse, mens hun lige var henne og se om hun kunne kontakte hjembasen på telefonen, der ikke virkede. Det samme gjorde det ikke hos motelmanageren, der sagde, at det somme tider var militæret der lukkede linjerne. Da Scully gik tilbage til sit værelse, ser hun Mossinger komme ud. Scully glemte at få sin pistol med sig, og da hun hører en radio med noget der lyder som militæret, prøver hun at overbevise ham om at følge hende til basen for at finde Mulder. I forvirringen over at blive angrebet af Mossinger, låser Scully sig ind i hans bil, og finder en pistol og hans ID skilt i handskerummet. Pludselig sprænges ruden ved siden af hende, og  Mossinger prøver at tage pistolen fra Scully, der dog lykkes at holde ham væk. Hun beordrer ham ind i bilen, lige som Emil og Zoe kommer og fortæller hvor de tog Mulder hen. Scully og Mossinger kører til basen, hvor en noget omtumlet Mulder bliver sat af ved indgangen til basen. De kører i hast væk derfra igen.

Da Mulder og Scully er tilbage i Washington igen, skriver Scully sin rapport, som desværre må betegnes som uafgjort og sagen lukkes.

Dage senere afbrydes Mulder i sin løbetræning på en lokal fodboldbane. Det er den mystiske mand, der advarede Mulder i baren. Mulder spørger ham om hvad det var han så, og får svaret “militær ufo?”, og bekræfter ham i at “de” findes, og at “de” har været her i lang, lang tid!”

CITAT:

Mulder: You saw exactly what I saw in the sky tonight. What do you think they were?
Scully: Just because I can’t explain it, doesn’t mean I’m gonna believe they were UFOs.
Mulder: Unidentified Flying Objects, I think that fits the description pretty well. Tell me I’m crazy.
Scully: Mulder, you’re crazy.

TRIVIA:

 • Denne episode blev filmet mere end et år efter pilotafsnittet i juli 1993! Episoden var inspireret af almindelig ufologi.
 • episoden fik først premiere i England på BBC Two den 24. september 1994. Den blev set af omkring 6,9 mio. husstande og 11,1 mio. seere. Den blev udgivet sammen med Pilotafsnittet på VHS i 1996.
 • Dette er også første episode, som bruger det klassiske X-Files tema, og den komplette indledning med taglinen: “The Truth Is Out There” (Sandheden Er Derude).
 • Huset der blev brugt til de udvendige optagelser af Budahas-parret, blev også brugt som Frank Blacks gule hus i Millennium (1996).
 • Første optræden af Jerry Hardin som Deep Throat. Hans identitet bliver ikke afsløret før slutningen af sæsonen i The Earlenmeyer Flask (1994).
 • Gennem hele serien blev et stort antal scener filmet i Burnaby, B.C.’s Simon fraser University. Det var ofte her, at Mulder mødtes med Deep Throat. Stedet blev også brugt mange gange som militært område. (Google Maps)
 • Det er sikkert med vilje at denne episode finder sted i Idaho, da den virkelige Deep Throat (Mark Felt) blev født i Twin Falls. Det var ham, der lækkede informationer omkring FBI’s undersøgelse af Watergate-skandalen til journalisterne Carl Bernstein og Bob Woodward imellem 1972 og 1973.
 • Duchovny og Anderson havde aldrig brugt en pistol eller holdt en før, så de blev trænet i, hvordan man holder dem korrekt.
 • Scenerne, hvor Mulder infiltrerer luftbasen, blev optaget på en ægte amerikansk flybase.
 • Gæsteskuespiller Seth Green afslørede at trods at han spiller en knægt, der stener sammen med sin kæreste, har han aldrig nogensinde røget joints. Han og Duchovny kom godt ud af det sammen og morede sig hele tiden.
 • Denne episode markerer også Mark Snows debut som seriens solo-komponist. Chris Carter og produktionsholdet var tilsyneladende nervøs for at bruge for meget musik i afsnittet og den første sæson som helhed.

FILMLOKATIONER:

 • Indendørs scener blev optaget på Scene 2 i North Shore Studios, north Vancouver, B.C. (Google Maps) Se hvilke film og tv serier der er optaget her.
 • Budahas familiens hus ligger på 321 Forth Ave, New Westminster, B.C. (Google Maps) Se andre tv serier og film der er filmet her.
 • Baren, hvor Mulder møder Scully, hedder i virkeligheden The Meatmarket Restaurant, og ligger på 1 West Cordova Street, Gastown, Vancouver. (Google Maps) Baren dukkede senere op i den tredje sæson i “Piper Maru”.
 • The Flying Saucer Diner, hvor Scully og Mulder får vejledning til basen, hedder i virkeligheden Hilltop Cafe, og ligger på 23904 Fraser Hwy, Langley, B.C. (Google Maps)
 • Colonel Kissell’s hus, hvor agenterne bliver afvist af obersten, ligger på 405 Fourth Ave, New Westminster, B.C. (Google Maps)
 • Gateway Motor Lodge, hvor agenterne bor i Idaho hedder i virkeligheden Beach Grove Motel. (Google Maps) Se andre tv serier og film der er filmet her.
 • Ellens Air Force Base ligger i virkeligheden ved Boundary Bay Airport i Delta, B.C. (Google Maps) Se andre tv serier og film der er filmet her.
 • Erik’s Restaurant, hvor Mulder og Scully snakker med Emil og Zoe, hedder det samme i virkeligheden, og ligger på 1317 56th Street, Tsawwassen, Delta, B.C. (Google Maps)
 • Ellens Air Force Base’s port, hvor Mulder hentes af Scully, ligger ved Former Airport Road & 80th Street. (Google Maps)
 • Den løbebane hvor Mulder træner, og afbrydes af Deep Throat, ligger i virkeligheden ved South Delta Secondary School i 750 53 St, Delta, B.C. (Google Maps)

KILDER:

Deep Throat (The X-Files episode) – Wikipedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *