1984 – Friday the 13th: The Final Chapter

Aftenen efter begivenhederne ved Higgins Haven, er politiet i gang med oprydningsarbejdet efter Jasons hærgen, og Jason, der formodes at være død, køres til lighuset. På hospitalet vågner Jason pludselig op og undslipper fra kølerummet, og dræber retsmedicineren Axel Burns med en nedstryger og dræber sygeplejerske Robbie Morgan med en skalpel. Han vil talbage til Crystal Lake igen.
Den følgende dag, er en gruppe teenagere i bil på vej til Crystal Lake på weekendophold. Gruppen består af Paul, hans kæreste Sam, jomfruen Sara, hendes kæreste Doug, den akavede Jimmy og jokeren Ted. På vejen, ikke langt fra destinationen, standser de tilfældigvis lige ved siden af en mindre gravplads, der ikke ser ret vedligeholdt ud. På gravstenen tættest på, står der navnet Pamela Voorhees. De kører videre, og kort efter ser de en tyk pige, der står og tomler med et skilt i hånden. De standser ikke , men driller hende på vej forbi, og kort efter så dræbes hun af Jason.
Gruppen ankommer til Crystal Lake, og møder naboerne Trish Jarvis og hendes 12-årige bror, Tommy, og deres hund Gordon. Gruppen er på gåtur den følgende dag, og møder tvillingesøstrene Tina og Terri Moore, beslutter sig at tage en svømmetur med dem – nøgne! Trish og Tommy ankommer i bil, og Tommy morer sig over de nøgne badere. Trish afslår invitationen til at deltage, og fører Tommy væk.
Om aftenen holder gruppen fest, og da Trish’s bil går i stå på vej hjem, prøver Tommy at hjælpe med at få den til at starte igen. Pludselig bliver han forskrækket, da en ukendt mand dukker op. Manden er Ron Dier, der får bilen startet. Trish giver ham et lift, og får at vide at han er på bjørnejagt. De inviterer ham indenfor i deres hjem, hvor Trish’s mor, dårligt får hilst på Rob, og Tommy viser ham sit værelse med sin fantastiske monster-filmmasker, som han selv har lavet. Rob forlader derefter huset for at campere ude i skoven.
Senere den aften ved festen, ser den jaloux Sam Tina flirte med Paul og går sin vej. Hun går ud til søen hvor Jason spidder hende med et spyd fra under båden i vandet. Da Paul følger efter hende, spiddes han i skridtet med en harpunpistol. Terri vil forlade festen, men før hun når ud til sin cykel, bliver hun spiddet af Jason. Mrs. Jarvis kommer hjem, og opdager at strømmen er gået i huset. Mens hun leder efter hendes børn og hunden, bliver hun dræbt. Da Trish og Tommy ankommer til huset, opdager de at deres mor ikke er der. Trish går ud for at lede efter hende, og finder Rob’s telt. Da det regner, går hun i læ i teltet, der er tomt. Rob dukker op og de falder i snak og han indrømmer hvem han er, og hvad han laver i skoven. Han fortæller at han er bror til Sandra Dier, der blev offer for Jason (i film nr. 2). Han forklarer, at han ved at Jason stadig er i live, da han har fulgt nyhederne, og rejste til Crystal Lake for at hævne hans søsters død.
Efter at have haft sex med Tina, går Jimmy nedenunder efter en flaske vin. Han kan ikke finde proptrækkeren, men Jason har allerede fundet den og stikker den i Jimmys hånd, der er placeret på skærebrættet, og derefter hugger ham i hovedet med macheten.
Ted, der nu ser en gammel pornofilm på en filmprojektor, bliver kort efter Jasons næste offer, med en kniv i nakken. Jason fortsætter ovenpå, hvor Doug og Sara lige er færdige med at hygge sig i badet, og Sara går ind i sit værelse for at tørre sit hår med en hårtørrer, mens hun ikke hører Doug blive dræbt på badeværelset, hvor hans hoved knuses mod væggen. Da Sara går ud for at kalde på ham, skriger hun, da hun ser synet af sin døde kæreste. Hun prøver at flygte, men ender med at få en økse i brystkassen, lige inden hun åbner hoveddøren.
Trish, der er bekymret for Tommy, ankommer til huset sammen med Rob, hvor de går over til naboerne for at tale med dem. De går ind i huset, hvor de opdager hvad der er sket. Gordon stikker af, og Rob bliver dræbt i kælderen, da han forsøger at tænde for strømmen. Trish løber hjem og de prøver at barrikadere huset, men Jason bryder ind, og de gemmer sig oppe på Tommys værelse. Jason smadrer døren, men det lykkes Trish at slå Jason bevidstløs, og hun beder Tommy om at stikke af, mens hun forsøger at bortlede ham. Det lykkes hende at forvirre Jason, og da hun kommer tilbage til huset, opdager hun, at Tommy er blevet alligevel. Jason er lige bagved hende i døråbningen, og hun misser med et slag med macheten, men overfaldes. I mellemtiden havde Tommy fundet Robs avisudklip om Jason i hans taske, og havde fået en idé. Men Trish gør sit bedste for at forsvare sig, dukker Tommy op på trappen, hans hoved er barberet, og har sminket sig, så han ligner den unge Jason, og det lykkes at forvirre Jason længe nok til at Trish kan dræbe ham. Hun får slået hans maske af, og skriger af rædsel, da hun ser hans stærkt vansirede og forrådnede grimme ansigt stirre tilbage på hende. Hun taber macheten, mens Jason går hen imod hende, og det lykkes Tommy at få fat på den og hugge den lige ind i ansigtet på Jason, så han falder om – forhåbentlig død en gang for alle!
Trish og Tommy omfavner lettet hinanden, men Tommy ser pludselig Jasons fingre bevæge sig, og Tommy griber machetten og hugger adskillige gang i hovedet på Jason, og råber “DØ, DØ, DØ!”, men Trish råber på ham om at stoppe.
På hospitalet får Trish at vide, at hun nok skal komme sig, og spørger efter Tommy. Han står i døren og kigger på hende, og løber hen og omfavner hende. Han stirrer tomt ud i luften med et intenst blik…

Dansk titel: Fredag den 13. – Del IV: Sidste kapitel
Instruktion
: Joseph Zito
Producer: Frank Mancuso Jr., Tony Bishop (co-producer)
Manuskript: Barney Cohen
Forfatter: ✞Bruce Hidemi Sakow
Baseret på: Karakterer af Victor Miller, ✞Ron Kurz, Martin Kitrosser, Carol Watson
Spilletid: 91 min.
Genre: Gyser/Slasher
Udgivet: 13. april 1984 (USA), 13. juli 1984 (DK)
Fotogalleri
Efterfølger: Friday the 13th: A New Beginning

MEDVIRKENDE:

Erich Anderson – Rob Dier (as E. Erich Anderson)
Judie Aronson – Samantha Lane
Peter Barton – Doug Bell
Kimberly Beck – Trish Jarvis
Tom Everett – Flashlight Man
Crispin Glover – Jimmy Mortimer
Corey Feldman – Tommy Jarvis
Joan Freeman – Mrs. Tracy Jarvis
Lisa Freeman – Nurse Morgan
Thad Geer – Running Man
Wayne Grace – Officer J. Jamison
Clyde Hayes – Paul Guthrie (as Alan Hayes)
Bonnie Hellman – Hitchhiker
Frankie Hill – Lainie
Barbara Howard – Sara Parkington
William Irby – Helicopter Pilot
✞Paul Lukather – Doctor
Bruce Mahler – Axel Burns
Lawrence Monoson – Ted Cooper
Arnie Moore – Medic
Camilla More – Tina Moore
Carey More – Terri Moore
✞Robert Perault – Medic
✞Antony Ponzini – Vincent
Gene Ross – Cop
✞Abigail Shelton – Woman
John Walsh – TV Newscaster
Robyn Woods – Girl in Shower
Kirsten Baker – Terri (archive footage)
✞Richard Brooker – Jason (archive footage)
Peter Brouwer – Steve Christy (archive footage)
Ronn Carroll – Sgt. Tierney (archive footage)
✞Steve Dash – Jason (archive footage) (as Steve Daskawisz)
✞Rex Everhart – Enos (archive footage)
John Furey – Paul (archive footage)
✞Walt Gorney – Crazy Ralph (archive footage)
Dana Kimmell – Chris (archive footage)
Adrienne King – Alice (archive footage)
Marta Kober – Sandra (archive footage)
Jack Marks – Deputy Winslow (archive footage)
✞Tom McBride – Mark (archive footage)
✞Betsy Palmer – Mrs. Pamela Voorhees (archive footage)
Jaime Perry – Counselor (archive footage)
Jeffrey Rogers – Andy (archive footage)
Nick Savage – Ali (archive footage)
Amy Steel – Ginny (archive footage)
Lauren-Marie Taylor – Vicky (archive footage)
Russell Todd – Scott (archive footage)

UKREDITERET:

Terry Ballard – State Trooper
Mark Stuart Lane – Cop
Ari Lehman – Young Jason (archive footage)
Tom Savini – Jason (Hitchhiker Murder Scene)
Ted White – Jason (uncredited)
Larry Zerner – Shelley (archive footage)

TRIVIA:

 • Filmoptagelsen varede fra oktober 1983 til januar 1984, 6 uger over deadline.
 • Filmen skulle egentlig være udgivet i oktober 1984, men blev skubbet tilbage til Fredag den 13. april samme år.
 • Filmen indtjente 33 millioner dollars på et 2,2 millioner dollars budget, som gjorden den til den 4. mest indbringende film i franchisen.
 • Filmen fik for det meste negative anmeldelser, men trods at den skulle blive den sidste film, blev dens succes en vej frem for den næste efterfølger: Friday the 13th: A New Beginning, et år senere.
 • Roger Ebert og Gene Siskel skældte filmen ud på deres show, hvor Ebert betragtede filmen som et “umoralsk og forkasteligt stykke affald.”
 • I en retrospektiv serie rangerede Kyle Anderson fra Entertainment Weekly den som den bedste fredag ​​den 13. film, og komplimenterer både dens fortælling og drab.
 • Paramount Pictures var klar over, at slashergenren var faldende i interesse.
 • Filmens handling finder rent faktisk sted et par dage efter forrige film, søndag den 15 på hospitalet., og er den anden film til ikke at foregå på en fredag. Resten af filmen foregår mandag d. 16., og tirsdag den 17. afsluttes den.
 • Filmen er den i hele serien, der har mest nøgenhed og blodsplat.
 • Sangen ‘Love Is a Lie’ af Lion er med i filmen, men ikke på soundtracket. I filmen danser Crispin Glover på den underlige måde han altid gør i klubber. I virkeligheden dansede han til AC/DC’s “Back in Black” mens scenen blev optaget. Sangen blev dog erstattet af “Love Is a Lie”.
 • Meget lig del 3, skulle denne film også være den sidste i serien. Frank Mancuso Jr. følte sig ikke respekteret for det stykke arbejde han havde lagt i serien (del 2), uanset hvor meget filmene indtjente. Han var træt af serien og ønskede at finde andre projekter, og titlen for denne film blev altså derefter: The Final Chapter.
 • Intruktør Joseph Zito var imod at bruge klip fra tidligere film i begyndelsen af filmen, så derfor vendte man tilbage til den samme lokation, hvor Jason lå i laden og fortsatte med nye optagelser, før de rykkede videre til næste lokationer.
 • Tom Savini, der arbejdede på den første film, vendte tilbage, fordi han også som Mancuso Jr. ønskede at dræbe Jason én gang for alle.
 • Ted White og Tom savini kunne ikke først lide hinanden, men efter de fandt ud af de begge havde samme interesse og erfaringer som stuntman, blev de begge venner.
 • Filmoptagelserne foregik ikke uden interne stridigheder, hvilket skyldes instruktørens dårlige behandling og filmens begrænsede budget, og mange af skuespillerne måtte selv udføre deres egne ubehagelige stunts i filmen. Judy Aronson (Sam) skulle forblive i den iskolde sø, så hun senere fik hypotermi. Peter Barton (Doug) blev gentagende gange banket hårdt mod væggen i brusebadet, og Ted White, der spiller Jason, forsvarede flere af skuespillerne, og ikke mindst at Barton skulle have noget blødt bag nakken. Han truede med at stoppe i jobbet, da Zito nægtede at få Aronson op af søen imellem optagelserne. White og instruktør Joseph Zito var fjendtlige mod hinanden på sættet, og White ønskede at få sit navn fjernet fra kreditteksten. Ifølge White opførte Corey Feldman sig som en møgunge pga. Zitos behandling. Da de indspillede scenen, hvor Tommy skulle tæske Jasons hoved (sandsæk) med macheten, lod Feldman som om at det var Zitos hoved.
 • Selvom Ted White ikke bryder sig om at have medvirket i film, synes fans at han er en af de bedste til at have spillet Jason. I øvrigt så er Ted White kun 11 måneder ældre end Betsy Palmer, der spiller Jasons mor. Han er også den højeste skuespiller i rollen (193cm)
 • Under optagelser oplevede Kimberly Beck, der spiller Trish, nogle mærkelige ting, herunder en mand, der holdt øje med hende i parken hvor hun løb, og underlige telefonopkald på alle tidspunkter i døgnet. Det stoppede da filmoptagelserne sluttede.
 • Kimberly Beck er i øvrigt også den eneste skuespiller fra franchisen, der har medvirket i en Alfred Hitchcock film (Marnie 1964), hvor hun spillede den lille pige, som Marnies mor er babysitter for.
 • Joan Freeman, der spiller Trish’s mor, er i virkeligheden 14 år og 1 måned ældre end hende.
 • Jarvisfamiliens bil er en 1970 Dodge Polara.
 • Paul’s bil er en 1973 Chevrolet Caprice Estate stationcar.
 • Lisa Freeman, der spiller sygeplejerske Morgan og Crispin Glover der spiller Jimmy, ville begge være med i Tilbage til Fremtiden-filmene. Glover var med i den første film i 1985 som George McFly, og Freeman spillede Babs i 1. og 2. film.
 • Både Corey Feldman og Crispin Glover optrådte i forskellige film med Kiefter Sutherland samme år (1986): Feldman i Sammenhold og Glover i For tæt på.
 • Tidligere film i serien foretrak at det var en udvalgt ung pige, der blev den sidste pige, men denne film havde to overlevende, hvor den ene var et barn.
 • Dette er sidste film i serien, der fortsætter, hvor den forrige film slap.
 • Pamela Voorhees’ fornavn står på en gravsten.
 • Tommys interesse for make-up-effekter var en hyldest til Tom Savini.
 • Den aerobicvideo (1982) som Axel ser, medvirker Darcy DeMoss, der senere fik en rolle i del 6. (1986)
 • Camilla More afprøvede oprindeligt for Samantha, men da filmskaberne opdagede, at hun havde en tvillingsøster (Carey), blev de i stedet tilbudt rollerne som Tina og Terri.
 • På dette tidspunkt, var Ted White, der portrætterede Jason den ældste stuntman/skuespiller, med sine 58 år.
 • Barbara Howard, der spiller Sara, brugte en body double til sexscenen i brusebadet.
 • I Tyrkiet blev denne film og del 5. (1985) udgivet på samme tid. Folk kunne se filmene i rækkefølge, og selv filmenes plakater hang ved siden af hinanden.

FILMLOKATIONER:

 • Filmholdet blev i Californien i Topanga Canyon og Newhall, og dette markerede den første gang, at to film i franchisen blev optaget samme sted.
 • Åbningsscenen er optaget samme sted hvor del 3 slutter, på Melody Ranch Motion Picture Studio i Newhall, Ca. (Google Maps)
 • Søen hvor gruppen bader nøgne, ligger ved Zaca Lake, Santa Barbara County, Californien. Hytten ved søen brændte ned i august 2016 og branden spredtes over et kæmpe område (Kilde) (Google Maps)
 • Gruppen kører forbi det samme hus som den forrige film på vej til Crystal Lake ved Franklin Canyon Dr. and Lake Dr. Beverly Hills, Ca. (Google Maps)
 • Familien Javis’ hus hedder i virkeligheden Kelly Gulch og ligger ved 1801 N. Topanga Canyon Blvd. Topanga, Ca. Huset blev sat til salg i midt-2012 (Kilde). Det store victorianske hus, der lå ved siden af, var kun en rekvisit bygget specielt til optagelsen. I øvrigt er Jarvis-huset brugt i mange andre film og tv serier siden. (Google Maps)
 • Søen, hvor Sam og Paul myrdes, hedder Upper Franklin Canyon Reservoir i virkeligheden og ligger ved Franklin Canyon Dr., Los Angeles, California, USA (Google Maps)

 

LINKS:

Wikipedia
thennowmovielocations.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *