1982 – Friday the 13th Part III

Jason overlevede begivenhederne fra dagen før, men er hårdt såret, og har brug for nyt tøj, og besøger en butik der ligger ved søfronten i nærheden, dræber parret Harold og hans kone Edna, der ejer butikken. I mellemtiden rejser Chris Higgins og hendes venner til Higgins Haven, hendes gamle hjem ved Crystal Lake, på weekend. Gruppen inkluderer den gravide Debbie, hendes kæreste Andy, jokeren Shelly og hans blind date Vera (der ikke gengælder hans følelser) og stenerne Chuck og Chili. Da de er tæt på at køre en gammel mand over, der ligger lige midt på vejen før de når ind til Higgins Haven, finder de hurtigt ud af at han er skør, da han advarer dem og siger at de skal vende om. Gruppen møder Chris’ kæreste Rick ved destinationen.
Ved en dagligvarebutik, bliver Shelly og Vera konfronteret af en motocykelbande, Ali, Fox og Loco. Shelly og Vera kører dog afsted, men vil imponere Vera, og kører ind i deres motocykler. Senere dukker banden op ved Higgins Haven, og tømmer varevognen for benzin, og forsøger at sætte ild til laden. Men Jason, der gemmer sig i laden, myrder Fox og Loco med en høtyv og slår Ali bevidstløs. Samme aften går Chris og Rick ud i skoven, hvor Chris afslører, at hun to år tidligere var blevet angrebet af en vansiret mand, der fik hende til at forlade Crystal Lake, og at den eneste grund til at hun vendte tilbage, var for at konfrontere hendes frygt og undslippe traumet.
Tilbage i Higgins Haven forskrækker Shelly Vera med sin hockeymaske efter at hun har afvist ham. Shelly, går derfor ind i laden for at lede efter nogen af de andre, men myrdes af Jason, der skærer halsen over på ham. Vera taber Shelleys pung i vandet ved dokken, og prøver at fiske den op igen, da hun ser hvad hun tror er Shelly, der retter en spydpistol mod hende. Spyddet hammer hendes øje, og hun falder død om i vandet. Jason kigger op mod huset og ser der er lys, så han sniger sig ind og finder en machete, som han bruger til at kløve Andy, der prøver at imponere Debbie med at stå på hænder, i to stykker. Debbie er lige kommet ud af badet, og kan ikke finde Andy, og lægger sig tilbage i hængekøjen, hvor Jason stikker macheten ind i brystkassen på hende nedefra. Da lyset går ud i huset, går Chuck i kælderen for at få gang i strømmen igen. Jason kyler ham ind i strømboksen, og Chuck dør. Chili der er vågnet op, opdager at alle er døde og hun følger trop med at blive spiddet af en glødende ildrager.
Da Chris og Rick vil vende tilbage til huset, vil hans bil ikke starte, så de er nødt til qat gå tilbage til huset igen, hvor de finder ud af, at deer er noget helt galt. Da Rick går udenfor, griber Jason fat i ham og holder ham for munden, så Chris ikke kan høre ham, og da Chris går indenfor igen, kvaser han Ricks hoved med de bare hænder. Jason forsøger så at angribe Chis, der har held med at slippe væk fra ham flere gange. Hun forsøger at flygte i varevognen, der dog går i stå, da den jo er drænet for benzin midt på træbroen, hvor Jason er tæt på at få fat på hende igen. Hun søger skjul i laden, men Jason angriber hende igen inde i laden, men hun flygter op på høloftet, hvor hun gemmer sig med en skovl og er klar til at slå morderen, der er kommet derop. Hun rammer ham rent, så han bliver bevidstløs, og hun tager rebet, der bliver brugt til at hive høballer op med, og vikler det rundt om hans hals, lige tids nok til at han vågner op og opdager, at han er på vej ned og får knækket nakken. Lettet over, at det endelig er slut, går hun ned og åbner porten igen, til synet af Jason der hænger der tilsyneladende livløs. Men pludselig bevæger han sig, og løfter op i masken og afslører, at han er den vansirede person, der jagtede hende to år tidligere. Jason slipper løs fra rebet, og tager jagten op igen på Chris, der er trængt op i et hjørne, men pludselig bliver Jason angrebet af Ali, der er vågnet op, men det tager ikke mange sekunder at dræbe ham, så Jason en gang for alle kan gøre det af med Chris. I mellemtiden havde hun opdaget en økse ved siden af sig på gulvet, samler den op og slår den lige i hovedet på Jason, der dog vakler frem imod hende, men kollapser. Chris, der er udmattet, går ud til søen og hopper ombord en kano og falder i søvn.
Chris har mareridt om, at en umaskeret Jason stadig er i live og forsøger at få fat i hende, men forsvinder lige pludseligt. I båden forskrækkes hun flere gange, lige indtil et halvt opløst kadaver af Jasons mor Pamela, springer op af vandet og trækker hende ned i dybet.
Den følgende morgen, er politiet ankommet og eksorterer den traumatiserede Chris væk fra Higgins Haven. Jasons lig ligger stadig i laden, og vi ser et sidste blik ud over den rolige sø.

Dansk titel: Fredag den 13. 3. del i 3-D
Instruktion
: Steve Miner
Producer: Frank Mancuso Jr.
Forfatter(e): Martin Kitrosser, Carol Watson, Petro Popesco (ukrediteret)
Baseret på: Karakterer af Victor Miller og Ron Kurz
Spilletid: 95 min.
Genre: Gyser/Slasher
Udgivet: 13. august 1983 (USA), 9. september 1983 (DK)
Fotogalleri
Efterfølger: Friday the 13th: The Final Chapter

MEDVIRKENDE:

Terry Ballard – State Trooper #2
✞Richard Brooker – Jason
✞Gloria Charles – Fox
Anne Gaybis – The Cashier (as Annie Gaybis)
Rachel Howard – Chili Jachson
David Katims – Chuck Garth
Dana Kimmell – Chris Higgins
Paul Kratka – Rick Bombay
Cheri Maugans – Edna Hockett
Terence McCorry – State Trooper #3
Charlie Messenger – State Trooper #1
Kevin O’Brien – Loco
Catherine Parks – Vera Sanchez
Jeffrey Rogers – Andy Beltrami
Nick Savage – Ali
Tracie Savage – Debbie Klein
Gianni Standaart – Newswoman
✞Steve Susskind – Harold Hockett
✞Perla Walter – Mrs. Sanchez
✞David Wiley – Abel
Larry Zerner – Shelly Finkelstein
✞Betsy Palmer – Mrs. Pamela Voorhees (archive footage)
Amy Steel – Ginny Field (archive footage)
John Furey – Paul Holt (archive footage)
✞Steve Dash – Jason (archive footage) (as Steve Daskawisz)

UKREDITERET:

Steve Miner – Newscaster (voice)
Marilyn Poucher – Mrs. Voorhees’ Corpse

TRIVIA:

 • Filmoptagelsen varede fra 29. marts til juni 1982. Det er den første film, der ikke bliver optaget på østkysten.
 • Filmen blev udgivet i 3-D, og er den eneste i serien, der er udgivet i det format. Det var meningen af del 3, skulle være den der afsluttede serien som en trilogi, men som vi ved, kom der en del flere.
 • På grund af at filmen skulle optages i 3-D, var optagelserne omfattende, og krævede op til flere timers arbejde at gøre en scene klar. Skuespillerne måtte tage scenerne om flere gange for at kunne fange 3-D effekten korrekt. Til sidst var det ligegyldigt hvordan replikkerne blev leveret.
 • Filmen der havde premiere den 13. august 1982, indtjente 36,7 millioner dollars på et budget på 2,2 millioner dollars. Filmen modtog i samme stil som de andre, negativ kritik, men var faktisk den første film til at fjerne E.T. the Extra-Terrestrial fra førstepladsen og blev den andenhøjest indtjenende gyserfilm i 1982, lige efter Poltergeist.
 • Filmen står også som den tiende mest indtjenende R-klassificerede film fra 1982, den næsthøjeste indtægtsgyserfilm fra 1982, den sjette største box office-åbning af 1982, og justeret for inflation er den den niende mest indtjenende slasherfilm af hele tiden.
 • Den oprindelige historie skulle følge den posttraumatiske Ginny Field, der efter at have lært selvforsvar og vendte tilbage til skolen igen, ville have hævn og opspore og dræbe Jason, efter hun havde fundet Paul i hendes sovesal. Dette koncept blev dog opgivet, da Amy Steel ikke ønskede at gentage sin rolle.
 • Ægteparret Martin Kitrosser og Carol Watson skrev det første udkast til manuskriptet. Derefter blev Petru Popescu bragt ind for at gøre det mere dystert og truende. Selvom den endelig filmede version har mange af Popescu’s bidrag, blev han ikke krediteret for det.
 • Filmen markere også Jason, der bærer en hockeymaske, der bliver hans varemærke i resten af franchisen, og sikrede ham en plads som et ikon i amerikanske film og slasher-genren generelt.
 • For sin optræden i filmen blev Jason Voorhees nomineret i 2003 til AFIs 100 år … 100 helte og skurke som en af ​​de 50 største skurke.
 • Det var sådan set 3-D effekts supervisor Martin Sadoff, der, gav idéen til Jasons maske, da han elskede hockey, og gav Miner en maske, der dog var for lille, så den blev støbt om med “VacuForm” metode.
 • Ved den tredje films premiere i 1982, udgav Grammarvision Records et LP-album med udvalgte stykker af Manfredinis musik fra de første tre film.
 • Den 13. januar 2012 udgave La-La Land Records en limitid edition med 6-CD boks med Manfredinis musik fra de første seks film. Den blev udsolgt i løbet af 24 timer.
 • Dana Kimmell, der spiller Chris Higgins blev hyret af Miner efter han havde set hende i Sweet Sixteen, en anden slasherfilm, hvor hun spillede sammen med Bo Hopkins og Susan Strasberg.
 • Tracie Savage, der havde arbejdet som barnestjerne fik rollen gennem hendes agent.
 • Larry Zerner blev opdaget, da han gik på gaden, og blev strakts tilbudt rollen som Shelly.
 • Stuntmanden Richard Brooker blev valgt til rollen som Jason. Han spillede kun med i 3 yderligere film, den sidste i 1987.
  DØD: Han døde 8. april 2013, 58 år gammel i London, England.
 • Gloria Charles, der spiller Fox spillede også med i “Av min arv” (1985) og “Fars frygtelige feriedage” (1985). Hendes sidste rolle var at lægge stemme til Fox i Fredag d. 13. spillet i 2017.
  DØD: Hun døde 8. december 2016, 61 år gammel i Manina Del Ray, Californien.
 • Steve Susskind, der spiller det første offer i filmen, Harold, havde sin anden filmrolle med denne film. Siden medvirkede han i mange kendte film og tv serier, helt op til 2005.
  DØD: Han døde 21. januar 2005, 62 år gammel i Tujunga, California.
 • Perla Walter, der spiller Veras mor Mrs. Sanchez medvirkede også i mange kendte film og tv serier frem til 2005.
  DØD: Hun døde 19. maj 2007, 74 år gammel i Los Angeles, Califonia.
 • David Wiley, der spillede Abel i filmen, er også kendt fra mange film og tv serier, og den sidste film han medvirkede i var i 2003.
  DØD: Han døde 5. februar 2007, 77 år gammel i Northridge, California.

FILMLOKATIONER:

 • Filmlokationer inkluderer Santa Clarita, California, USA.
 • Harold & Ednas butik, der ikke eksisterer længere i virkeligheden ligger ved 34813 Bouquet Canyon Rd. Santa Clarita, Ca. (Google Maps)
 • Vera’s hus, der heller ikke eksisterer længere lå ved 34800 Bouquet Canyon Rd (Google Maps)
 • Higgins Haven ligger ved en rigtig filmranch kaldet Veluzat Motion Picture Ranch i Sangus, California, USA. (Google Maps) Huset, laden og søen i filmen var alle specialbyggede. Huset brændt ned i 2012, og der står kun en del af pejsen tilbage på området. Laden eksisterer endnu. Den ligger ved Forest Route 6N18 Santa Clarita, Ca.(Google Maps)
 • Shelly og Vera møder motocykelbanden i byen der i virkeligheden hedder i Spunky Canyon Store, der ligger ved 15488 Spunky Canyon Rd. Santa Clarita, Ca. (Google Maps)

 

LINKS:

Wikipedia
thennowmovielocations.com

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *