1980 – Friday the 13th

I 1958 ved Crystal Lake lejren, sniger de to rådgivere Barry Jackson og Claudette Hayes ind i et opbevaringsrum for at være sammen, men de bliver begge myrdet af en ukendt gerningsmand. I 1980, er den nye rådgiver i lejren, Annie Phillips tomlet til den genåbnede lejr, af lastbilchaufføren Enos, som standser ved en lille by, hvor hun bliver konfronteres af den skøre særling kaldet “Crazy Ralph”, der advarer hende om ikke at tage ud til lejren. Hun kører videre med Enos, der fortæller om lejrens urolige fortid, der begyndte, da en ung dreng druknede i Crystal Lake i 1957. Efter at være sat af ved en vejside, tomler hun med person vi ikke ser, der jagter hende ind i skoven og skærer halsen over på hende.
I lejren er rådgiverne Ned Rubinstein, Jack Burrell, Bill Brown, Marcia Cunningham, Brenda Jones og Alice Hardy i gang med at renovere faciliteterne sammen med ejeren Steve Christy. Men da det bliver tordenvejr, er Steve nødt til at forlade lejren for at hente forsyninger. Ned ser en eller anden gå ind i en af hytterne og følger efter. Jack og Marcie “hygger sig” i en af køjesengene i hytterne, uden at være klar over, at Ned, der har fået halsen skåret over, ligger i køjen over dem. Da Marcie skal på wc, bliver Jack myrdet i sengen med en pil gennem halsen. Morderen følger Marcie, og slår en økse lige i ansigtet på hende. Brenda hører en stemme der råber efter hjælp og går udenfor på bueskydebanen, hvor lyset tændes. Senere vender Steve tilbage og genkender den ukendte gerningsmand, der stikker ham ned.
Bill og Alice er bekymret over at deres venner er forsvundet pludseligt. De finder øksen i Brenda’s seng, telefonledningerne er revet over, og Ned’s lastbil kan ikke starte. Da strømmen går ud, må Bill ud at se til generatoren. Da han er for længe om at løse problemet, går Alice ud for at finde ham, men finder ham banket op på døren til generatorrummet med pile. Hun flygter hen til den store hytte for at gemme sig, men bliver chokeret, da Brendas krop kastes gennem vinduet. Kort efter ser og hører hun et køretøj udenfor, og tænker at det må være Steve der er tilbage. I stedet for møder hun Mrs. Vorohees, en midaldrende kvinde, der påstår at hun er en gammel ven af Steve og hans familie. Da hun afslører sin tragiske historie om sin søn, der druknede i 1957, og hun lufter sin afsky overfor de rådgivere der skulle holde øje med ham, havde mere travlt med at have sex i stedet, opdager Alice, at hun er morderen. Mrs. Voorhees prøver at dræbe Alice, der er heldig at undslippe, og får slået morderen bevidstløs. Ved vandkanten til søen, prøver morderen at dræbe hende med en machete, men fejler, og Alice får fat i macheten og hugger hovedet af hende. Udmattet, tager Alice en kano og sejler ud på søen og falder i søvn. Da hun vågner op, er der helt stille, og hun er lettet over, at det er overstået. Pludselig springer noget op fra vandet og griber fat i hende, og trækker hende ned i vandet. Det er Mrs. Voorhees søn, Jason.
Alice vågner op på sygehuset omgivet af en politisergent og sygeplejersker, der ser til hende. Alice spørger om de har set den lille dreng, men sergenten, at der ikke var nogen andre end hende. Hun udbryder: “Så er han der stadig”…

Dansk titel: Fredag den 13.
Instruktion
: Sean S. Cunningham
Producer: Sean S. Cunningham.
Forfatter: Victor Miller
Spilletid: 112 min.
Genre: Gyser/Slasher
Udgivet: 9. maj 1980 (USA), 18. juli 1980 (DK)
Fotogalleri
Efterfølger: Friday the 13th Part 2

MEDVIRKENDE:

✞Betsy Palmer – Mrs. Voorhees
Adrienne King – Alice
Jeannine Taylor – Marcie
Robbi Morgan – Annie
Kevin Bacon – Jack
Harry Crosby – Bill Brown
✞Laurie Bartram – Brenda
Mark Nelson – Ned
Peter Brouwer – Steve Christy
✞Rex Everhart – The Truck Driver
Ronn Carroll – Sgt. Tierney
Ron Millkie – Officer Dorf
✞Walt Gorney – Crazy Ralph
✞Willie Adams – Barry
Debra S. Hayes – Claudette
Dorothy Kobs – Trudy
✞Sally Anne Golden – Sandy
Mary Rocco – Operator
Ken L. Parker – Doctor
Ari Lehman – Jason

UKREDITERET:

Noel Cunningham – Boy in 1958 Camping Circle
✞Irwin Keyes – Busboy
Tom Savini – Man The Knife Killer

TRIVIA:

 • Filmoptagelsen varede fra 4. september til 3. oktober 1979. (28 dage) Det to 10 uger at redigere filmen.
 • Filmen indtjente 39.754.601 dollars på et budget på 550.000 dollars. Den havde dog kun en 18. placering for de mest indtjenende gyserfilm i 1980, der inkluderer Ondskabens Hotel, Klædt på til mord, Tågen og Blodig midnat. I dag har den nok indkasseret lidt over 500 millioner dollars!
 • Filmen blev først udgivet på dvd i USA af Paramount Home Entertainment den 19. oktober 1999. Den solgte 32,497 enheder.
 • Victor Miller skrev manuskriptet på ca. to uger, og interessant nok, så har han aldrig været i sommerlejr som barn. Han og Cunningham havde brug for et øde sted, som kunne skabe en  skræmmende stemning. Navnet Jason Voorhees var Millers idé. Jason var kombinationen af Millers to sønner Josh og Ian, og Voorhees efter en pige han gik i skole med.
 • Det rygtes at filmen faktisk er inspireret af et virkeligt mord i Bodomsøen i Espoo, Finland den 5. juni 1960.
 • Instruktør Sean S. Cunningham har faktisk arbejdet sammen med Wes Craven på filmen Last House on the Left (1971)
 • Der er en bydel i New Jersey, der hedder Voorhees, der er omkring 8 mil fra Haddonfield, byen der var inspiration til filmen Maskernes Nat (1978). Bydelen Voorhees er opkaldt efter Foster McGowan Voorhees, der var guvernør i New Jersey fra 1899 til 1902. Navner er hollandsk.
 • Filmen blev optaget i Camp No-Be-Bo-Sco i New Jersey. Lejren er stadig i drift, og den har en mur fra fredag ​​den 13. (1980) memorabilia til ære for filmen.
 • Sean S. Cunningham indrømmede, at motivationen til at lave denne film, var at ride på succesbølgen af Maskernes Nat (1978).
 • De to filmkritikere Gene Siskel og Roger Ebert hadede filmen så meget, at de afslørede handlingen (og gav den 0 stjerner). De kaldte filmen “en kvindefjendsk slasherfilm, kun beregnet til at øge billetsalget.” Cunninghams modsvar til kritikken var, at filmen ikke er sexistisk, og både mænd og kvinder straffes ligeligt i denne film.
 • Tom Savini var et af de første om bord på filmen, fordi producenterne idoliserede hans specielle make-up-effekter i Zombie – Rædslernes morgen (1978).
 • Det meste af filmholdet boede på lokale hoteller, men Tom Savini og Taso N. Stavrakis boede i lejren. Til at holde sig med selvskab, havde Savini taget sin Betamax videomaskine og et par film med (Barbarella (1968) og Maratonmanden (1976)), som de så hver dag og han den dag i dag stadig kan recitere disse film udenad.
 • Sean S. Cunningham ønskede at bruge sin søn Noel, som Jason, men hans kone Susan nægtede at lade ham gøre det.
 • Producenten Steve Miner synes allerede dengang, at det var idiotisk at bringe Jason tilbage i fortsættelserne “Han var ikke en skurk, men bare en fantasi”. På trods af den holdning, instruerede han de følgende to film i serien med Jason som skurken.
 • MPAA fortalte producenterne af filmen, at nedskalere volden i den næste film, da de havde fortrudt at de godkendte der var i den første. Det er derfor at film nr. 2 ikke er så blodig.
 • Lejren, der lå temmelig øde, havde ikke mange besøgende udefra, bortset fra en meget berømt nabo, der lige kiggede forbi og underholdte med et par sange: rockstjernen Lou Reed, der boede lige i nærheden spillede gratis for dem mens de lavede filmen.
 • Komponisten Henry Manfredini kom med den nu klassiske ‘ki ki ki ma ma ma’ (Kill, Mom) vokal knyttet til filmlyden. Det er også hans stemme.
 • Filmene i franchisen har ikke så meget baggrundsmusik som andre film, bortset fra når morderen er i nærheden.
 • Sally Field blev tilbudt rollen som Alice Hardy, men afviste det.
 • Filmens handling finder sted den 4. juli 1958 og den 13. juni “i dag”, men intet årstal.
 • Rex Everhart, der spillede Enos, filmede ikke lastbilscenerne med Robbie Morgan, så hun var tvunget til at bruge fantasien  eller tale til Taso N. Stavrakis, der sad i lastbilen med hende.
 • Robbie Morgan var kun til optagelse en enkelt dag, og hun mødte aldrig Betsy Palmer, hendes formodede morder.
 • Betsy Palmer fortæller fans, at hun ikke har nogen idé om, hvem denne karakter i hockeymasken er, siden hendes søn Jason druknede i 1957, og det er selvom hun har stillet sig sammen med Warrington Gillette og andre hockey-maskerede Jason-skuespillere i sjove “mor og søn, der krammer” billeder ved fankonventionerne. Hun var i øvrigt 53 år da hun indspillede filmen.
  DØD: Hun døde 29. maj 2015, 88 år gammel.
 • Laurie Bartram, der spillede Brenda, var en af de mere “sympatiske” karakterer i filmen. Dokumentaren His Name Was Jason: 30 Years of Friday the 13th var tilegnet hendes minde, samt flere andre afdøde skuespillere og filmhold.
  DØD: Hun døde af kræft i bugspytkirtlen den 25. maj 2007, 49 år gammel (9 dage efter hendes fødselsdag) i sin hjemby Lynchburg, Virginia.
 • Harry Crosby, der spillede Bill i denne film, er Bing Crosbys femte søn.
 • Willie Adams der var produktionsassistent i filmen, brugte det meste af sit arbejde bag kameraet. Han spillede den mandlige rådgiver i scenerne der foregår i 1958, og kan blære sig med at være det første mordoffer i Fredag den 13. filmene.
 • De to jeeps der bruges i filmen, er rent faktisk den samme, en 1966 CJ-5 (eller 1972 CJ-5). Den ene kørt af Steve Christy var toppen slået ned, og ved Mrs. Voorhees scener var den slået op.
 • Ned’s lastbil er en Ford F-serie fra 1977.
 • Filmen kickstartede Adrienne King’s og Kevin Bacon’s skuespilkarrierer, selvom det ikke var Bacon’s første film. Hans anden filmrolle var Chip Diller i National Lampoon’s Animal House (1978), en af lederne i det onde Omega-broderskab, der mobbede og bekæmpede Delta-broderskabet.
 • Adrienne King prøvede til rollerne som Marcie, Brenda og Annie, før hun fik rollen som Alice Hardy. Først afviste hun at medvirke i filmen pga. volden, men hun skiftede mening senere.
 • Efter filmen blev et hit, blev Adrienne King forfulgt af en besat fan. Hun var bange, og bad om, at hendes rolle i fortsættelsen skulle være så lille som muligt. Hun tog ingen andre roller eller deltog på fankonventioner de næste 20 år.
 • Kevin Bacon barberede armhulerne til soveværelsescenen.
 • Dette var Mark Nelson’s filmdebut, som han troede var en komedie, fordi hhan skulle læse nogle sjove replikker første gang han blev prøvet. Anden gang skulle han have kun badebukser på, og undrede sig. Da han fik rollen, gik det først op for ham, hvor meget blod der var i filmen.

FILMLOKATIONER:

 • Der blev filmet i Blairstown, Hardwick og Hope i New Jersey.
 • Annie ankommer til den lille by på vej til Camp Crystal lejren, som ligger i Blairstown, New Jersey, USA (Google Maps)
 • Annie spørger om vej i cafeen, hvor hun får lov at køre med lastbilchaufføren Enos ved 331 High St. Hope, NJ. (Google Maps)
 • Gaden hvor Annie og Enos møder Crazy Ralph første gang ligger på Walnut Street & High Street, Hope, New Jersey, USA (Google Maps)
 • Enos sætter Annie af ved kirkegården ved Delaware Road og Mt. Hermon Road, Hope, New Jersey, USA (Google Maps)
 • Jack, Marcie og Ned kører til Camp Crystal Lake ved 126 Millbrook Rd. Hardwick, NJ. (Google Maps)
 • Camp Crystal Lake i denne film hedder i virkeligheden Camp No-Be-Bo-Sco, en offentlig lukket drengespejderlejr, der dog årligt holder turistrundvisninger på fredage den 13. Lejren ligger ved 11 Sand Pond Road, Blairstown, New Jersey, USA. (Google Maps)
 • Spisestedet hvor Steve får lidt at spise i filmen hedder i virkeligheden Blairstown Diner og ligger ved 53 New Jersey 94, Blairstown, New Jersey, USA. (Google Maps)
 • Steve og Sgt. Tierney kører over en lille bro på vej til lejren ved Shannon Rd. and Sand Pond Rd. Hardwick, NJ. (Google Maps)
 • Slutningen af filmen er filmet i Freehold, New Jersey, USA (Google Maps)

 

LINKS:

Wikipedia
thennowmovielocations.com
https://crystallaketours.com/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *