2010 – The Karate Kid

Den 12-årige Dre Parker og hans mor Sherry, der er blevet enke, rejser fra Detroit til Beijing efter at hun får et job på en bilfabrik. Dre går en tur i en park i nærheden, hvor han får øje på en ung pige, Meiying, der spiller på violin. De smiler til hinanden, men det ser den 14-årige Cheng, et oprørsk kung fu vidunderbarn, der ser sig sur på Dre, og gør sit yderste for at holde dem adskilte hver gang har får chancen.
Ved en tur til den Forbudte By kaster Dre en spand med snavset vand over Cheng og hans venner, og gør dem vrede. De jagter ham over byens gader, og fanger ham til sidst og slår ham, indtil Mr. Han stopper dem. Det viser sig, at Mr. Han er kungfu-mester.
Mr. Han heler Dre’s skader med kinesisk medicin med kopsætning, mens han fortæller at Cheng og hans venner ikke er onde af natur, men det er deres lærer Master Li, der lærer dem at vise ingen nåde mod deres fjender. Dre spørger om Mr. Han vil træne ham, men Han afviser det og tager ham med til Li ved Fighting Dragon studiet for at skabe fred. Li afviser hårdt tilbuddet om fred og udfordrer Dre til en kamp med Cheng. Mr. Han foreslår i stedet for, at de skal mødes ved den kommende åbne Kung Fu-turnering og beder om, at eleverne lader Dre være, så han kan træne til turneringen. Li accepterer modvilligt betingelserne, så længe Dre dukker op til kampen.
Mr. Han træner Dre, og andet der gælder for hele livet generelt. Sindsro og modenhed, ikke slag og magt, er vejen frem til at mestre kampsporten. Han tager Dre op i Wudang-bjergene, hvor Dre ser en kvinde får en kobraslange til at efterligne hendes bevægelser, og de drikker senere vandet fra en gammel taoistisk brønd.
Efter mange grusomt hårde træningsdage, giver Mr. Han Dre fri. Dre besøger Meiying, og beder hende om at skulke fra skolen. Det får hendes forældre til at mene at han er en dårlig indflydelse for deres datter, så de forbyder hende fra at se ham igen.
Da Dre vender tilbage til Mr. Han, ser han at Han er beruset, og i gang med at smadre den bil, han har arbejdet på. Det viser sig at være den samme bil, som hans kone og søn blev dræbt i, i en ulykke. Han smadrer bilen hvert år, for at mindes ulykken. Dette motiverer Dre til at træne hårdere, for at hjælpe ham med at komme sig over traumet. Han hjælper Dre med at skrive en undskyldning til Meiyings fader, der accepterer den, og lover at Meiying vil komme til turneringen for at kunne støtte Dre.
Dre starter usikkert i turneringen, men bliver efterhånden mere sikker på sig selv, da han vinder over sine modstandere. Cheng gør det samme, men er meget voldelig overfor sine modstandere. Da Dre endelig har banket alle Lis elever, instruerer Li sin elev, Liang, om at skade Dre. Liang er nådesløs og angriber Dre’s ben, og bliver diskvalificeret. Dre kan gå videre til finalen for at møde Cheng, men er så skadet, at han næsten ikke kan nå at komme tilbage til ringen i tide, hvis ikke Mr. Han hjælper ham med at hele skaden. Mr. Han giver ham et ekstra råd om at overvinde sin frygt for Cheng, og sender ham ud til kampen.
Kampen går frem og tilbage, og Dre fører 2-1, da Li beordrer Cheng at sparke på hans dårlige ben, så Dre mister balancen. Dre husker tilbage på kvinden på bjerget, og ændrer sin teknik til slangestillingen, som han får held med, da han fanger Cheng i luften og giver ham et spark lige midt i ansigtet, så han vinder turneringen, og vinder Chengs og hans venners respekt. Cheng giver trofæet til Dre, og alle eleverne bukker for ham og Mr. Han med respekt.

Dansk titel: The Karate Kid
Instruktion: Harold Zwart
Producer: ✞Jerry Weintraub, Will Smith, Jada Pinkett Smith, James Lassiter, Ken Stovitz
Manuskript: Christopher Murphy
Forfatter:
Robert Mark Murphy
Spilletid: 140 min.
Genre: Kampsport, ungdomsfilm, drama, osv
Udgivet: 11. juni 2010 (USA), 5. august 2010 (DK)
Fotogalleri

MEDVIRKENDE:

Jaden Smith – Dre Parker
Jackie Chan – Mr. Han
Taraji P. Henson – Sherry Parker
Wenwen Han – Meiying
Rongguang Yu – Master Li
Zhensu Wu – Meiying’s Dad
Zhiheng Wang – Meiying’s Mom
Zhenwei Wang – Cheng
Jared Minns – Dre’s Detroit Friend
Shijia Lü – Liang
Yi Zhao Yi Zhao – Zhuang
Bo Zhang – Song
Luke Carberry – Harry
Cameron Hillman – Mark
Ghye Samuel Brown – Oz
Rocky Shi – Ur Dang
Ji Wang Ji Wang – Mrs. Po
Harry Van Gorkum – Music Instructor
Tess Du Cray – History Teacher (as Tess Liu)
Xinhua Guo – Tournament Doctor
Jijun Zhai – Mat 4 Referee
Shun Li Shun Li – Mat 5 Referee
Yanyan Wu – Mrs. Xie
Tao Ji – Announcer
Chen Jing – Man on Plane Speaking Chinese
Wentai Liu – Dude from Detroit
Geliang Liang – Ping Pong Man
Ming Xu – Bao

UKREDITERET:

Adrienne Banfield-Jones – Woman from Detroit
Hannah Joy – Diane
Bill Mackie – Seamus
Xiaofei Zhou – Snake Charmer

TRIVIA:

 • Ved filmpremieren den 26. maj i Chicago, kunne man se Jackie Chan, Jaden Smith, og en lille overraskelse fra Will Smith, der er Jadens far.
 • Anmeldelserne for denne film var hovedsageligt positive. Og den blev da også et massivt hit både i USA men også internationalt. Den blev også prisbelønnet og nomineret flere gange i 2010 og 2011.
 • Filmen tjente 359 millioner dollars på et budget på 40 millioner dollars.
 • I modsætningen til originalen, foregår denne remake i Kina, og på trods af filmens titel, er kampsporten Kung Fu i stedet for den japansk-Okinawanske karate. Filmen kom næsten til at hedde The Kung Fu Kid i stedet for.
 • Den kinesiske filmversion, er klippet så meget (pga. censur), at Dre fremstår som skurken i filmen. Filmen blev redigeret så meget, så den næsten fortæller en helt anden historie.
 • Ralph Macchio afviste at medvirke i denne remake, pga. de tidligere erfaringer med at lave Karate Kid III, men har dog siden bevist sin entusiasme for filmene siden han medvirkede i Cobra Kai (2018).
 • Filmoptagelserne begyndte i Beijing i juli 2009 og sluttede den 16. oktober 2009.
 • Det meste af optagelserne foregår i Beijing selv – selv ‘Detroit’ lejligheden, hvorfra Dre og hans mor flytter, er Staff Residence Building 3 ved Beijing Forest University.
 • Den kinesiske regering gav tilladelse til at filme i den Forbudte By, på den kinesiske mur og Wudang-bjergene. Nogle gange måtte filmselskabet forhandle med beboere, der ikke var vant til filmaktiviteter. Det er i øvrigt første gang siden 1987, at man kunne filme i den forbudte by – sidste gang var det ved Bernardo Bertolucci’s The Last Emperor.
 • Filmens temasang er Justin Bieber’s “Never Say Never“, hvor Jaden Smith også medvirker, samt scener fra filmen. Sangen blev udgivet den 31. maj 2010.
 • Will Smith, der var producent på filmen, sagde at Jackie Chan var så højt respekteret i Kina, at han var i stand til at bruge sin status til at hjælpe med mange aspekter af produktionen, såsom at få tilladelse til at filme på bestemte steder til optagelsen.
 • Jaden Smith studerede 3 kampsportteknikker over tre måneder. En af teknikkerne der ses i filmen er Kung Fu traneteknikken, som Dre ser en kvinde på bjerget øve.
 • Mr. Han (Jackie Chan) og Mr. Li (Rongguang Yu) stirrer på hinanden flere gange i filmen, men kommer aldrig op at slås med hinanden. De to skuespillere kæmpede mod hinanden i Shanghai Noon (2000).
 • Kampsport-skolerne nævnt ved klimaks ‘Open Kung Fu Tournament of Champions’ er: 1. The Fighting Dragon School 2. The Thousand-Hand Team 3. Wu-Dao School 4 .. Crane Wu-Shu School 5. The Twin-Dragon Wu-Shu School 6. The Seven-Stars School (udeladt fra det endelige udkast til manuskriptet) 7. The Dancing Lion School (udeladt fra det endelige udkast til manuskriptet).
 • Kort efter filmen havde premiere, blev der annonceret en fortsættelse med Jaden Smith, Jackie Chan og Taraji P. Henson, men i juni 2014 og april 2017 blev det ikke til videre arbejde, og i oktober 2017 fortale Jackie Chan da også, at det originale manus ikke var optimalt, men det nye var meget bedre. I 2021 lader det ikke til, at der sker meget for en fortsættelse, da Sony Pictures i stedet for fokuserer på Cobra Kai serien, der er blevet en global succes.

FILMLOKATIONER:

 • Beijing Capital International Airport, China (Google Maps)
 • Den lukuslejlighed Dre og hans mor flytter ind i, blev filmet i Beijing Film Studios, hvor parken ved siden af, er der hvor Dre møder Meiying og Cheng. Det er også her, at Mr. Hans hus og garage var. Filmstudiet er lukket og er blevet nedrevet siden filmoptagelserne sluttede.
 • Skolen hvor Dre går på er Beijing Luxun Middle School, 45 Xin Wen Hua Jie, Xicheng District
 • Beijing Forest University, China (Google Maps)
 • Wudang Mountains, China (Google Maps)

LINKS:
Wikipedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *