1989 – The Karate Kid Part III

Da Daniel og Miyagi vender tilbage fra Okinawa, opdager de at Daniels hjem ved South Sea Apartment komplekset er under renovering, hvilket gør Miyagi arbejdsløs og Daniel hjemløs. De opdager også, at Daniels mor, er rejst hjem til New Jersey for at passe sin syge onkel Louie. Miyagi lader Daniel bo hos sig, og Daniel bruger sin kollegieopsparing på at realisere Miyagis drøm om at åbne en bonsai butik. Miyagi gør Daniel til sin partner i forretningen, og da Daniel skal besøge potteforretningen lige overfor på gaden, møder han Jessica Andrews. De forbliver venner, da hun afviser Daniel, der er smålun på hende.
John Kreeese, der tilbage i september 1985 vendte tilbage til Los Angeles, efter at have gået konkurs og mistet sine elever, besøger hans Vietnamveteran-ven, Terry Silver, en rig forretningsmand (grundlæggeren af Cobra Kai og ejer af et firma der fjerner giftigt affald). Silver sværger at hjælpe Kreese med at få hævn mod Daniel og Miyagi, og sender Kreese til Tahiti for at hvile ud og komme sig.
Silver hyrer Mike Barnes, en led karatekæmper, der har øgenavnet “Karate’s Badboy”, som skal udfordre Daniel til det kommende All-Valley turnering.
Silver sniger sig ind i Miyagis hus, hvor han hører at Daniel ikke vil forsvare sin titel. Barnes og hans håndlangere Snake og Dennis, chikanerer Daniel i et forsøg på at få ham til at deltage i turneringen, men Daniel nægter stadig. Barnes går i vrede.
Den følgende morgen, hvor Daniel og Miyagi træner kata, afbryder Silver deres træning og lyver om at John Kreese er død af et hjerteanfald efter at have mistet sine elever, og beder om tilgivelse for Kreese’s opførsel. Barnes, Snake og Dennis vender tilbage for at få Daniel til at deltage i turneringen, men afviser det igen, og en kamp bryder ud, og Miyagi skræmmer de tre mænd væk. Efter at have kørt Jessica hjem, finder Daniel og Miyagi deres butik røvet for træer, og der hænger en plakat med turneringen på væggen i stedet for. Politiet tager ikke Daniel alvorligt efter han har meldt indbruddet.
Daniel viser Jessica stedet, hvor han og Miagi har plantet et værdifuldt træ som Miyagi havde med sig fra Okinawa, som er plantet halvvejs ned at en klippeskrænt. Da de har gravet det op, dukker Barnes og hans bande op og trækker deres reb op, så Daniel ikke har andet valg end at melde sig til turneringen. Efter at have hjulpet dem op, brækker Barnes træet. Daniel kommer tilbage med Miyagis beskadiget træ, som han efterfølgende forsøger at redde. Miyagi fortæller, at han har solgt sin truck for at kunne købe nye træer, og afviser at hjælpe ham med træningen til turneringen.
Silver melder sig så på banen og tilbyder sin hjælp til Daniel, som så træner ham på en ondskabsfuld måde, ved at lade ham slå med de bare hænder på et stykke træ, og vise ham brutale offensive teknikker. Under hans træning gør Daniels frustration ikke forholdet til Miyagi nemmere. Mens Daniel og Jessica er på en natklub, bestikker Silver en tilfældig mand til at provokere Daniel, der svarer tilbage ved at brække hans næse. Både Daniel og Jessica er chokeret over hans agressive opførsel, og Daniel undskylder overfor Jessica og Miyagi.
Daniel besøger Silver og fortæller ham, at han ikke stiller op til turneringen alligevel, men så afslører Silver sin hemmelighed – da Barnes kommer ind i dojoen. Daniel forsøger at gå ud, men Kreese springer lige pludselig ud foran ham, og chokerer Daniel. Barnes angriber Daniel, men Miyagi der har fulgt efter Daniel, redder ham ved at besejre Kreese, Silver og Barnes med lethed. Miyagi accepterer endelig at træne Daniel, efter at have hørt om deres plot. De genplanter det helede bonsaitræ og begynder at træne.
Ved turneringen når Barnes sidste runde for at kunne udfordre Daniel. Kreese instruerer Barnes om at påføre Daniel alvorlig skade, holde stillingen uafgjort for derefter at slå ham i “Sudden Death”. Barnes styrer kampen effektivt, og Daniel er på nippet til at give op, men Miyagi opfordrer ham til at fortsætte, ved at sige at hans bedste karate stadig er inde i ham.
I “Dødsrunden” udfører Daniel sin kata, som forvirrer Barnes. Kreese og Silver skriger til Barnes om at angribe ham, men Daniel smider ham på gulvet og vinder det afgørende point og turneringen.
Silver forlader med afsky stedet, mens publikum smider deres Cobra Kai-t-shirts, og Daniel og Miyagi omfavner hinanden og fejrer sejren.

Dansk titel: Karate Kid Part III
Instruktion: ✞John G. Avildsen
Producer: ✞Jerry Weintraub
Forfatter: Robert Mark Kamen
Spilletid: 112 min.
Genre: Kampsport, ungdomsfilm, drama, osv
Udgivet: 30. juni 1989 (USA), 13. oktober 1989 (DK)
Fotogalleri
Efterfølger: The Next Karate Kid (1994)

MEDVIRKENDE:

Ralph Macchio – Daniel
Pat Morita – Mr. Miyagi (as Noriyuki ‘Pat’ Morita)
Robyn Lively – Jessica Andrews
Thomas Ian Griffith – Terry Silver
Martin Kove – Kreese
Sean Kanan – Mike Barnes
Jonathan Avildsen – Snake
William Christopher Ford – Dennis (as Christopher Paul Ford)
Randee Heller – Lucille
Pat E. Johnson – Referee
Rick Hurst – Announcer
✞Frances Bay – Mrs. Milo
✞Joseph V. Perry – Uncle Louie
✞Jan Tríska – Milos
✞Diana Webster – Margaret
Patrick R. Posada – Man #1
C. Darnell Rose – Delivery Man
Glenn Medeiros – Self
Gabriel Jarret – Rudy (as Gabe Jarret)
Doc Duhame – Security Guard
Randell Dennis Widner – Sparring Partner #1
Raymond S. Sua – Sparring Partner #2
Garth Johnson – Spectator #1
E. David Tetro – Spectator #2
Helen Lin – Tahitian Girl #1
Meilani Paul – Tahitian Girl #2 (as Meilani Figalan)

UKREDITERET:

John Timothy Botka – Spectator
Jeremy Edberg – Uniformed Audience Member
✞Rob Garrison – Tommy (archive footage)
Earnest Hart Jr. – Referee
Chad McQueen – Dutch (archive footage)
Fred Moon – Airline Passenger
Tony O’Dell – Jimmy (archive footage)
Sandy Shimoda – Dancer
Marshal Silverman – Italian Tailor
Ron Thomas – Bobby (archive footage)
William Zabka – Johnny Lawrence (archive footage)

TRIVIA:

 • Optagelserne til filmen begyndte den 19. december 1988 og sluttede i marts 1989.
 • Filmen har mere eller mindre det samme filmhold som de to første film, bortset fra R.J. Louis, der blev erstattet af Sheldon Schrager, og cinematofotografen James Crabe, der var tvunget til at stoppe, da AIDS-virussen havde gjort ham mere syg og blev erstattet af Steve Yaconelli. Crabe døde af AIDS den 2. maj 1989, 57 år gammel. Filmen blev tilegnet hans minde. Yaconelli døde 29. oktober 2003, 62 år gammel.
 • Ralph Macchio var meget direkte omkring hvad han synes om filmen: “Part three is not my favorite movie. All they did was make the first one over again, without any of the good stuff.” og indrømmede at del 3: “was not the most pleasant experience. It mostly came down to the fact that the script never got to the place it should have been. It felt like a poorly done repeat, and I wasn’t the only one that felt it.”
 • Instruktør John G. Avildsen giver Macchio fuldstændig ret, og kalder filmen “rædsom” og “en dårlig efterligning af den første”.
 • Den kata som Daniel træner på, er en modificeret version af den rigtige kata Seienchin, en kata, der bliver brugt i mange undervisninger i Okinawansk karatestilarter, herunder Goju-Ryu (stilen, der inspirerede til Karate Kid).
 • Ralph Macchio bad om at Daniel og Jessica kun skulle have et platonisk forhold, fordi han ikke ønskede at gøre sin kone jaloux, men også fordi der var en stor aldersforskel på dem. Ralph var 27 år, og Lively kun 16 år (mindreårig).
 • Ifølge Robin Lively, der spiller Jessica, var det vanskeligt at arbejde sammen med Macchio, da han ofte var forsinket til scenerne eller klagede over visse aspekter i filmen. Macchio forklarede senere, at det ikke var den store oplevelse for ham, som han forventede.
 • Det var Macchios ide om at have en teleefonsamtale med Daniels mor i filmen, da hun ikke var skrevet med.
 • Sean Kanan, der debutterer som Mike Barnes, lavede sine egne stunts, inklusivt et, hvor han skulle lande på maven hele 20 gange. Efter at have taget aspirin i fire dage for at håndtere smerterne, kollapsede han og blev bragt på hospitalet, hvor han blev diagnosticeret med indre blødninger på grund af en mindre revnet mavevæg. Kanan ringede og bad Avildsen om ikke at udskifte ham. Den, der var tæt på at erstatte ham, var ingen ringere end Brandon Lee, Bruce Lee’s søn.
 • Sean Kanan slog 2000 andre martial arts kæmpere i rollen som Mike Barnes. Da han havde svaret på et opkald, for at prøve rollen, ønskede han at de ikke skulle glemme ham, så han intimiderede Macchio, der blev trykket op i et hjørne og nægtede at stoppe.
 • Thomas Ian Griffith, der spiller Vietnamveteranen Terry Silver, var i virkeligheden kun 13 år gammel da Vietnamkrigen sluttede. Under optagelserne til denne film, var Thomas også fire måneder yngre end Macchio, der spillede en teenager. Terry Silver var 8 år gammel da USA stoppede med at sende tropper til Vietnam i januar 1973.
 • Jonathan Avildsen, instruktørens søn, prøvede rollen som Mike Barnes, men fik i stedet rollen som Silvers søn, “Snake”.
 • Snakes bil er en 1989 Ford Mustang GT.
 • Det var meningen, at Martin Kove skulle have en større rolle i filmen, men da han samtidig spillede med i en tv serie, Hard Time on Planet Earth, var det svært at få det til at passe ind, så derfor blev karakteren Terry Silver skrevet ind.
 • Paula Abdul var dansekoreograf for filmen.
 • Følgende udtalelse vises i slutkreditter: “The Karate Kid Family will miss our Dear Friend, Jimmy Crabe,” “Special Thanks from the Producers to: The California Film Commission and Lisa Rawlins, Director, Tiffany & Co., XIV Karats, Don Shanley, Harry Winston Jewelers,” and “The title The Karate Kid has been used with the consent of DC Comics, Inc.”
 • Denne film er den sidste for Ralph Macchio som daniel LaRusso og Martin Kove som John Kreese indtil netserien Cobra Kai kom i 2018.
 • Hverken forfatteren eller instruktøren for de tre film vendte tilbage til at lave den fjerde film, hvor Pat Morita spillede sammen med Hilary Swank. Macchio udtalte i et interview, at han aldrig blev spurgt om han ville lave en film mere, Miyagi nævner heller aldrig Daniel i filmen, men producenterne af Cobra Kai nævner at filmen er canon, og bemærker at Daniel og Julie sandsynligvis mødtes ved Miyagis begravelse.

FILMLOKATIONER:

 • Terry Silvers hus er det berømte Ennis House, der ligger på 2607 Glendower Avenue, Los Feliz, Los Angeles, California, USA. (Google Maps)
 • Daniels lejlighed ligger ved 19223 Saticoy Street, Reseda, Los Angeles, California, USA (Google Maps)
 • Daniel kører til Century 21 ved 1303 W. Magnolia Boulevard, Burbank, California, USA (Google Maps)
 • Miyagis hus lå ved 20924 Gault St, Canoga Park, Los Angeles, California, USA (Google Maps)
 • Daniels og Miyagis bonsaibutik ligger ved 130 N. Avenue 50, Los Angeles, California, USA (fjernet). (Google Maps)
 • Jessicas potteforretning og lejlighed ligger lige overfor ved 135 N. Avenue 50, Los Angeles, California, USA (Google Maps)
 • Daniel og Jessica løbetræner ved Palisades Park, Santa Monica, California, USA (Google Maps)
 • Klubben, hvor Daniel og terry Silver flygter ud af bagdøren, ligger ved 1816 Oak Street, Los Angeles, California, USA (Google Maps)
 • Stedet, hvor Miyagi havde plantet bonsaitræet, ligger ved Devil’s Basin, 2401 Pacific Coast Highway, Elk, California, USA (Google Maps)
 • Cobra Kai, hvor Terry Silver træner, ligger stadig ved 5225 Lankershim Boulevard, North Hollywood, Los Angeles, California, USA (Google Maps)
 • Stedet hvor All-Valley Karate turneringen er, ligger stadig ved Matadome, 18111 Nordhoff Street, Northridge, Los Angeles, California, USA (Google Maps)

 

 

LINKS:
Wikipedia

 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *