1988 – A Nightmare on Elm Street 4: The Dream Master

Et år efter, er Kristen, Kincaid og Joey udskrevet fra Westin Hills, og prøver at få styr på deres teenage-liv igen sammen med deres familie. Men Kristen er bange for, at Freddy vil vende tilbage igen, da hun drømmer at hun er i Freddy’s gamle fyrrum, og tilkalder Joey og Kincaid i drømmen. De bliver naturligvis vrede, da hun fortæller om sin frygt, og de viser hende, at hun ikke skal være bage for at han er tilbage, da fyret er koldt. Men Kristen har også bragt Kincaid’s hund, Jason, med i drømmen. Hunden springer ud af fyret og bider Kristen, og så vågner de alle op i deres værelser. Næste dag mødes Kristen med sin kæreste, kampsports-entusiasten Rick Johnson, Ricks søster Alice, Shiela og Debbie. Kincaid og Joey konfronterer Kristen i skolen, og fortæller hende, at hun er nødt til at glemme alt det, der er sket, for ikke at risikere at bringe Freddy tilbage.
Om aftenen holder Kristen sig vågen for at undgå at drømme, men Kincaid falder i søvn, og vågner op på en skrotplads, hvor Freddy er blevet begravet. Kincaid må se hjælpeløst til, da hans hund er den direkte årsag til, at Freddy genopstår, ved et lette ben på hans gravsted, og ud skyder en flamme, som gør Kincaid chokeret, da han ser, at Freddys rester begynder at bevæge sig i flammehavet. Kincaid gør modigt modstand, men Freddy gør det hurtigt af med ham, og så er det ellers videre til næste offer, Joey, der ser MTV, lytter til musik og falder i søvn i sin vandsend. Freddy hopper ud af sengen og trækker Joey, der råber efter Kristen, ned i vandet og dør, da Freddy stikker ham med sine skarpe knive på hånden.
Næste dag, da Kristen kommer i skole, ser hun, at hendes to venner mangler, og går i panik og ved et uheld slår sig selv ud. Hun vågner op hos skolesygeplejersken, og ser Freddy og ved at der er noget galt. Hun fortæller senere Rick, Alice og Dan, som hun er forelsket i, om Freddy. Hun sværger at hævne Joey og Kincaid.
Kristen finder ud af, at hendes mor har givet hende sovepiller i hendes aftensmad, men falder i søvn, da hun prøver at flygte ud af spisestuen. Kristen drømmer igen, hvor det lykkes Freddy at tvinge hende tilbage i sit hjem igen. Kristen er den sidste af Elm Street børnene, der stadig er i live, og Freddy prøver at få hende til at tilkalde en af sine venner ind i hendes drøm, så han kan fortsætte med at more sig med nye ofre. Hun kalder Alice ind i drømmen, og Freddy kaster Kristen ind i sit fyr, men inden hun dør, giver hun Alice sin drømmekraft. Alice vågner op med følelsen af, at der er noget galt og tager Rick med til Kristens hus. Da de ankommer, ser de at hendes værelse brænder.
I skolen falder Alice i søvn i klassen og bringer ubevidst Sheila, der har astma, ind i drømmen, hvor Freddy dræber hende med et dødbringende kys, der får det til at ligne et astmaanfald i virkeligheden. Rick begynder langsomt at tro på Alice, men den følgende dag, drømmer han og bliver dræbt af Freddy, på trods af, at han bruger sine karate for at forsvare sig mod den usynlige morder. Efter hver af hendes venners død, ændrer Alice sig, og får deres evner og personligheder. Hun planlægger sammen med Dan og Debbie at bekæmpe Freddy sammen, men hendes far beder hende om at blive hjemme. Alice falder i søvn, og gennem hende, forfølger Freddy Debbie, og forvandler hende til det, hun hader allermest, en kakerlak, og kvaser hende i en kakerlakfælde. Alice prøver at køre Freddy over, da hende og Dan er på vej hen til Debbie, men de kører ind i et træ, og Dan bliver hårdt såret. Mens Dan kommer på operationsbordet, vender Alice hjem og gør sig klar til at stå ansigt til ansigt med Freddy.
I hendes drøm redder hun Dan, men de befinder pludselig sig i en gammel kirke, hvor Dan bliver såret og vågner op på operationsbordet. Alice må nu bekæmpe Freddy alene, og bruger alle de evner hun fik fra sine venner imod ham. Men han har klart en fordel over hende, men så husker hun på en gammel vuggevise kaldet “Drømmemesteren”, som hun citerer fra, og tvinger Freddy til at se på hans eget spejlbillede, hvilket får sjælene inden i ham til at gøre oprør. De hiver og flår ham i stykker, og kan endelig forlade Freddy, der er reduceret til en hul skal.
Måneder senere, går Dan og og Alice en tur på deres date, og standser ved en ønskebrønd. For sjov spørger han, om hun vil ønske noget, mens han kaster en mønt i brønden. Et kort øjeblik ser hun Freddys afspejling i vandet, men hun vælger at ignorere det. Dan spørger hvad hun ønsker sig, men hun siger ingenting, mens de går videre.

Dansk titel: Søvnløse nætter
Instruktion
: Renny Harlin
Producer: Robert Shaye, Rachel Talalay
Forfatter: Brian Helgeland, Ken & Jim Wheats
Fortælling: William Kotzwinkle, Brian Helgeland
Baseret på: Karakterer af Wes Craven, Bruce Wagner
Spilletid: 93 min.
Genre: Gyser/Slasher
Udgivet: 19/8/1988 (USA), 6. februar 1989 (DK)
Fotogalleri
Efterfølger: A Nightmare on Elm Street 5: The Dream Child

MEDVIRKENDE:

John Beckman – Coach
Kisha Brackel – Friend
Brooke Bundy – Elaine Parker
Wanda Bursey – Friend in Mourning
Hope Marie Carlton – Pin Up Girl
Kristen Clayton – Little Girl
Duane Davis – Jock
Rodney Eastman – Joey Crustel
Robert Englund – Freddy Krueger
Richard Garrison – Doctor
Danny Hassel – Dan Jordan
Andras Jones – Rick Johnson
Tuesday Knight – Kristen Parker
Jeff Levine – Paramedic
Joanna Lipari – Nurse
Joie Magidow – Physics Teacher
Jacquelyn Masche – Joey’s Mom
Nicholas Mele – Dennis Johnson
Robert Shaye – Lecturer (as L.E. Moko)
Jody Montana – Buddy in Diner
Toy Newkirk – Sheila Kopecky
Pat O’Neal – Student
Linnea Quigley – Soul from Freddy’s Chest
Cheryl Richardson – Girl
Ken Sagoes – Roland Kincaid
Brooke Theiss – Debbie Stevens
Lisa Wilcox – Alice Johnson
Mickey Yablans – Buddy in Locker Room
Jake – The Dog

UKREDITERET:

Renny Harlin – Student in Classroom
Fred Moon – Funeral Attendant

TRIVIA:

 • Optagelserne begyndte 4. april til maj 1988.
 • Filmen blev den der tjente mest i hele franchisen (Freddy vs. Jason ikke medregnet). Den tjente 49 millioner dollars i USA.
 • Filmen og skuespillerne blev nomineret til forskellige (små) filmpriser. Temasangen af Vigil, “Therapist” blev nomineret til en Razzie for Worst Original Song.
 • Soundtrack albummet var fyldt med sange fra 10 aktuelle bands, og yderligere 9 sange , hvoraf Tuesday Knight indspillede en sang med titlen “Nightmare”, der endte med at blive brugt som filmens titelsang. Her er en liste over bands og kunstnere: Sea Hags, The Angels, Go West, Divinyls, Jimmy Davis & Junction, Vinnie Vincent Invasion, Vigil, Blondie, Love/Hate, Craig Safan, Tuesday Knight, Dramarama, The Fat Boys, Billy Idol, Joe Lamont, Nick Gilder & Time Machine, Sinéad O’Connor, Girl Talk.
 • Wes Craven, skaberen af franchisen, præsenterede sin egen ide med den fjerde film (tidsrejse i drømmeverdenen), men producer Sara Risher og Robert Shaye afviste den, fordi de ville bruge “drømmemester”-ideén som opfølgning til “drømmekrigeren” fra den forrige film. Risher forklarer: “Initially, I approached Wes for an idea for the fourth film. I always go to Wes first each time. His idea was illogical. It was about time travel within dreams that broke all the rule of dreams. We decided not to go with that. When we decided to go with [William] Kotzwinkle’s ‘Dream-master’ idea, which we though was terrific, I told Wes we were doing that.”
 • Wes Craven afviste New Line Cinema’s tilbud om at instruere og omskrive manuskriptet, men afviste.
 • Under skrivningsprocessen af filmen, stødte Renny Harlin og nogle af producenterne tilfældigvis på James Cameron, der spurgte hvordan de vil bringe Freddy tilbage igen, og Harlin svarer sådan nogenlunde: “En hund pisser ild på ham, og han kommer tilbage til livet”. Idéen endte med at blive brugt i filmen, mere metaforisk end bogstaveligt talt. Robert Englund forklarede det sådan, at hunden der urinerer ild på Freddys knogler, symboliserer en helvedeshund, for at vise hvor ond han er.
 • Den kreative proces blev bremset af den utidige Writers Guild of America-strejke i 1988, der varede fra 7. marts til 7. august 1988, hvilket tvang Harlin og producenterne til at improvisere meget under optagelserne.
 • Renny Harlin baserede denne film på en kinesisk spøgelseshistorie og fandt selv på alle mareridt baseret på drømme, han havde husket gennem hele sit liv.
 • På grund af strejken, og det faktum, at Renny Harlins engelske ikke var alt for godt, fik Andras Jones og Lisa Wilcox deres egne replikker til scenen, hvor de ser hjemmevideo.
 • Over 600 skuespillerinder prøvede rollen som Alice, som til sidst blev givet til Lisa Wilcox. Wilcox havde tidligere prøvet til en rolle i den forrige film, Dream Warriors, men fik den ikke.
 • Danny Hassels karakter havde oprindeligt ikke noget navn, men foreslog navnet Dan, som så blev valgt.
 • Første film, hvor Robert Englund fik topplacering i åbningskreditterne.
 • Robert Englunds foretrukne del af filmen var tidssløjfen, fordi den virkede som  en drøm, der gentagne gange gentager sig selv. Denne film er hans absolutte favorit i hele franchisen.
 • Patricia Arquette, der debuterede i rollen som Kristen i den forrige film, hun afviste at medvirke i denne, selvom hun elskede horrorgenren og Freddy franchisen, men hun prøvede at fokusere på andre ting som skuespiller.
 • Lezlie Deane, der senere medvirkede som Tracy i Freddy’s Dead: The Final Nightmare, prøvede også roller til Dream Master og Dream Warriors.
 • Navnet på restauranten, hvor Alice arbejder, kaldes ‘Crave Inn’, en henvisning til franchise-skaberen Wes Craven.
 • Brooke Theiss‘ karakter, Debbies død blev rangeret som nr. 2 på Watchmojo.coms liste over de 10 bedste Freddy Krueger-drab.
 • Toy Newkirk’s karakter, Sheilas død er med på Mojo.com’s liste over Top 10 Freddy Krueger-drab.
 • Det var meningen at Tuesday Knight skulle være mere udfordret klædt i strandscenen, men hun nægtede at gøre det. I øvrigt så blev det afsløret i dokumentarfilmen “Never Sleep Again” at Renny Harlin og Tuesday Knight havde indledt et forhold, hvilket fik Harlin til at ignorere de andre skuespillere der afskyede dette, imens han forkælede Knight.
 • Kristens bil er en 1988 Volkswagen Cabriolet I (Type 1).
 • Dans lastbil er en Ford F100 fra 1959.
 • Den lille pige i strandscenen, er den samme pige fra forrige film, hvor hun spiller Kristen. I denne siger hun, at hun hedder Alice. I virkeligheden hedder hun Kristen Clayton.
 • Rodney Eastman og Ken Sagoes ønskede at medvirke i en større del af filmen, men var chokeret over at se, at deres tid var reduceret.
 • Omtrent 50 minutter inde i filmen, ses producenten og chefen for New Line Cinema, Robert Shaye i rollen som læreren, der holder foredrag i filosofien om drømme. Hans søster, Lin Shaye, var lærer i den første film (1984) og “sygeplejersken med piller” i “New Nightmare” (1994).

FILMLOKATIONER:

 • Strandscenen er filmet ved 25820 Vermont Ave. Harbor City, Ca. (Machado Lake) (Google Maps)
 • Kristens hus ligger ved 450 N. June St. Los Angeles, Ca. (Google Maps)
 • Skrotpladsen, hvor Kincaid bliver dræbt er den eneste kulisse, der er brugt i mere end en film, og blev bygget og filmet ved Pacoima i Los Angeles. Adressen er usikker, men her er alle de skrotpladser i bydelen der findes i dag. (Google Maps ?)
 • Springwood High School ligger ved 13000 Venice Blvd. Los Angeles, Ca. (Venice High School) (Google Maps)
 • Biografen hvor Alice ser en film i sin drøm, hedder Rialto Theatre og ligger på 1023 S. Fair Oaks Avenue, South Pasadena, California, USA. (Google Maps)
 • Crave Inn Diner hvor Alice arbejder, hedder Café Laurent og ligger på 4243 Overland Avenue, Culver City, California, USA. (Google Maps)
 • Alice og Rick Johnsons hus ligger på 1510 W. Oak St. Burbank, Ca. (Google Maps)
 • Debbies hus ligger ved 10742 Farraut Dr. Culver City, Ca. (Google Maps)
 • Kirkegården, hvor Alices venner bliver begravet, ligger ved 1831 W. Washington Boulevard, Los Angeles, Ca. (Angelus-Rosedale Cemetery) (Google Maps)
 • Ønskebrønden, hvor Dan og Alice smider en mønt i brønden, ligger ved
  Los Feliz Blvd. and Riverside Dr. Los Angeles, Ca. (William Mulholland Memorial Fountain) (Google Maps)

LINKS:

Wikipedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *