1985 – A Nightmare on Elm Street 2: Freddies Revenge

 

Fem år efter Freddy Kruegers nederlag, flytter familien Walsh ind i Nancy Thompsons tidligere hjem. Teenagesønnen Jesse har mareridt hver nat, som bliver værre for hver gang. I drømmene forfølges han af en morder, der kører den bus til hans skole. Når han så vågner op badet i sved, mener han det hele skyldes den usædvanlige varme der er i huset. Hans forældre undrer sig over det natlige skrigeri, mens at de selv ikke rigtig forstår hvorfor der er så varmt i huset. Jesse bliver hentet af hans veninde Lisa, som han er småforelsket i, men er for generet til at gøre noget rigtigt ved det. Han ved bare ikke at det er gengældt. I skolen under en fodboldskamp, kommer Jesse op at slås med en irriterende dreng der hedder Grady, og lærer Schneider straffer dem med at de skal lave planken indtil han synes det er nok. De ender med at blive gode venner. Da Jesse bliver bedt om at få styr på sit værelse, og kasserne der stadig ikke er blevet pakket ud, bliver han sur fordi han gerne ville ud af døren for at se Lisa. Men Lisa ender med at komme hen til ham. Oppe på værelset, hjælper hun ham med at pakke ud, og finder en dagbog på hylden. Den har tilhørt Nancy, pigen der boede i huset, og Lisa fortæller lidt om det, der skete fem år tidligere, og læser op fra bogen. Jesse er chokeret, da han finder ud af, at hun også skriver om morderen der hærgede vejen, men Lisa prøver at berolige ham.
Da huset stadig bliver gradvist varmere, undrer Jesses far sig over hvorfor det sker. Jesse konfronterer faderen med historien om huset, og moderen bliver forskrækket og sur, da hun finder ud af af faderen godt vidste hvad det var der var sket, før de købte huset. Det var derfor de fik en god handel. Inde i stuen dækker moderen fugleburet til, da fuglene opfører sig underligt, og mens familien småskændes, begynder fugleburet at ryste, og der lyder et pop, som om noget er eksploderet…Den ene fugl ligger på bunden og er død, mens den anden går i panik og bider Jesse, og flyver ud i stuen. I panik prøver Jesses far at slå den ihjel, fordi den angreb ham og gav ham et sår på kinden. Men pludselig eksploderer fuglen, og familien måber overrasket.

Den følgende aften har Jesse endnu engang mareridt, hvor han møder Freddy, der vil have at Jesse skal myrde for ham. Drømmene bliver mere og mere intense, og Jesse er på vanviddets rand, og finder på flere måder at holde sig vågen på. Han drømmer igen en aften, hvor han går ind på en bøssebar og bestiller en øl, hvor lærer Schneider finder ham, og straffer ham ved at lade ham løbe rundt i gymnastikhallen, indtil Schneider sender ham ud i badet. Schneider, der er i gang med at finde redskaber frem som han kan bruge til at straffe Jesse yderligere med, bliver lige pludselig angrebet af bolde og andet, der flyver i hovedet på ham. Han bliver grebet af to sjippetov af en usynlig kraft, der slæber ham ud i brusebadet, hvor Jesse er. Jesse er chokeret over at se Schneider blive hængt op og pisket med et håndklæde. Jesse forsvinder pludselig i dampen i rummet, og ud af ingenting dukker Freddy op, og dræber den skræmte gymnastiklærer. Jesse står og glor, og kan ikke tro sine øjne, indtil ham mærker noget på sin højre hånd…Handsken med knivene! Jesse skriger!
To politibetjente fandt Jesse vandre omkring nøgen ude på vejene, og fulgte ham hjem. Hans forældre er forfærdede, og faderen spørger ham direkte om hvad det er han er på, og hvor han har fået det fra. Men Jesse er ikke påvirket…af andet end den rædsel han oplever i sine mareridt! Lisa tager Jesse hen til den fabrik, hvor Freddy Krueger arbejdede, men de finder intet der…

Dagen efter er Jesse taget til Lisas fest om aftenen, og Lisa forsøger igen at berolige Jesse, og det ender med, at de begge kysser hinanden. Men der er noget inde i Jesse der vil ud, og han afbryder og går sin vej i panik. Lisa er ked af det, men bliver trøstet af sin veninde. Jesse er gået hen til Grady, der modvilligt hjælper med at holde øje med ham, når Jesse sover, for at forhindre ham i at forlade rummet. Jesse fortalte, at han tror at han havde slået Schneider ihjel. Men Grady er for træt og lægger sig til at sove efter at Jesse endelig er faldet til ro. Der sker jo ingenting. Grady vågner ved at Jesse råber, og fortæller at der er ved at ske noget med ham. Grady bliver skræmt og skriger, da han ser at Jesse er ved at gå i opløsning, og noget inde i ham er ved at bryde ud af hans krop. Det er Freddy, der er født, og griber Grady på halsen og stikker handsken i maven på ham så knivene går igennem døren ind til værelset. Udenfor prøver Gradys forældre forgæves at komme ind i værelset, men der er det allerede for sent. Grady er død og Jesse er stykket af ud af vinduet.

Da Jesse vender tilbage til Lisas fest, ser hun ham dækket til med blod, og det er her at det går op for hende, at det er Jesses frygt, der giver liv til Freddy, men Jesse kan ikke stoppe det, og forvandler sig igen. Han låser hendes forældre inde i deres soveværelse og prøver at angribe Lisa, men han kan ikke gøre hende ondt, så han går ud til festen og skaber panik, dræber nogle uheldige gæster, inden Lisas far skyder efter ham med sit haglgevær, men Lisa stopper ham, og Freddy går stille og roligt sin vej og forsvinder i et flammehav. Hun kører afsted til fabrikken, hvor hun håber at finde Freddy/Jesse i håbet om at få Jesse tilbage igen. Hun prøver sit bedste for at overbevise ham, men Freddys greb er for stærkt, lige indtil Lisa indrømmer, at hun elsker Jesse og kysser Freddy. Jesse kan pludselig kæmpe imod med fornyet styrke og håb, og det ender med at lykkes at slippe fri af Freddys greb. Der går ild i Freddy, og Lisa tror hun har mistet Jesse, da Freddys krop falder livløst på gulvet. Pludselig rører kroppen på sig igen, men det er Jesse, der dukker ud af Freddys forkullede krop.

Senere tager Jesse, Lisa og hendes veninde Kerry bussen til skolen, og er glade for, at mareridtet endelig er slut. Men pludselig begynder Jesse at se de samme ting igen som i sine drømme, men det lykkes Lisa at berolige ham igen. Kerry griner med et stort smil og siger at det hele er slut. Men inden hun får grinet færdig, sprænges hendes brystkasse, og ud kommer Freddys knivhandske…

Dansk titel: Morderisk Mareridt 2
Instruktion
: Jack Sholder
Producer: Robert Shaye
Forfatter: David Chaskin
Baseret på: Karakterer af Wes Craven
Spilletid: 87 min.
Genre: Gyser/Slasher
Udgivet: 1/11/1985 (USA)
Fotogalleri
Efterfølger: A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors

MEDVIRKENDE:

Mark Patton – Jesse Walsh
Kim Myers – Lisa Webber
Robert Rusler – Ron Grady
Clu Gulager – Mr. Walsh
Hope Lange – Mrs. Walsh
Marshall Bell – Coach Schneider
Melinda O. Fee – Mrs. Webber
Tom McFadden – Mr. Webber (as Thom McFadden)
Sydney Walsh – Kerry
Robert Englund – Freddy Krueger
Edward Blackoff – Biology Teacher
Christie Clark – Angela Walsh
Lyman Ward – Mr. Grady
Donna Bruce – Mrs. Grady
Hart Sprager – Teacher
Allison Barron – Girl on Bus
JoAnn Willette – Girl on Bus
Steve Eastin – Policeman
Brian Wimmer – Do-Gooder
Robert Chaskin – Bar-B-Que Boy
Kerry Remsen – Girlfriend
Kimberly Lynn – Patty
Steven Smith – Victim
Jonathan Hart – Spike

UKREDITERET:

Charles Gallant – Pool Party Guest
Robert Shaye – Bartender
Tom Tangen – Victim

TRIVIA:

 • New Line Cinema nægtede oprindeligt at give Robert Englund en lønforhøjelse, og en statist blev ansat som Freddy i begyndelsen af produktionen. Efter to ugers optagelse, gik det op for producer Robert Shaye, at han havde lavet en dum fejl, og genansatte Englund, som fik sin lønforhøjelse.
 • Robert Shaye tilbød Wes Craven at instruere igen, men han afviste tilbuddet, da han synes at der var mange problemer med plottet, specielt det med den “besatte parakit”, der virkede latterligt, samt at Freddy fusionerede med hovedpersonen og kom ind i virkeligheden på den måde, og dræbte mange ved festen, hvoraf nogle var meget større end ham – hvilket ifølge Craven ville formindske skræmmeeffekten, da Englund ikke var særlig høj. Desuden var den vigtigste grund til afvisningen, at han ikke ønskede at gøre filmene til en franchise.
 • Med et budget på 3 mio dollars, var det ikke sært, at producenterne ikke var så ivrige efter at forhøje Englunds løn, men taget i betragtning og set i bakspejlet, så var det vist ikke en dårlig ide, da filmen indtjente 30 mio. dollars. Produktionen løb fra 26 June 1985 – August 1985.
 • Hvis denne film havde floppet, så ville det være slut med New Line Cinema, så det var heldigt at filmen tjente så meget at de kunne fortsætte nogle år frem og skabe nogle flere hits med serien..
 • Makeup-artisten Kevin Yagher erstattede David B. Miller, der havde designet Freddys udseende i den første film. Miller havde travlt med Cocoon og My Science Project. Yagher havde kun været med i et par produktioner, så han ændrede Freddys udseende, og tilpassede det lidt bedre til forbrændte ofre. Yagher erkendte i senere interviews, at han ærgrer sig over den forvirrende slutning på filmen.
 • Filmens score blev komponeret af Christopher Young. Sangen ‘Did You Ever See a Dream Walking‘ sunget af Bing Crosby spiller over filmens slutkreditter. Sangene ‘Touch Me (All Night Long)‘ af Fonda Rae, ‘Whisper to a Scream‘ af Bobby Orlando, ‘On the Air Tonight‘ af Willy Finlayson, ‘Moving in the Night‘ af Skagerack og ‘Terror in My Heart‘ af the Reds er også med i filmen.
 • Dette er den eneste film i serien, der ikke bruger Charles Bernsteins originale tema eller en variation af det.
 • Linjen ‘Du har kroppen … Jeg har hjernen.’ var Robert Shayes idé.
 • Denne film finder sted i 1986, 5 år efter originalen. Selvom den blev filmet og udgivet i 1984, finder originalen sted i 1981, det år Wes Craven skrev manuskriptet.
 • Buschaufføren i åbningssekvensen er ingen ringere end Robert Englund uden make-up.
 • Robert Englund har udtalt, at Freddy’s Revenge er hans mindst foretrukne Nightmare On Elm Street-film.
 • Skolen, der blev brugt i A Nightmare on Elm Street 2, er også den samme skole, der blev brugt i The Karate Kid (1984).
 • Det her er den eneste ‘Nightmare’ film, hvor hovedpersonen er en mand.
 • David Chaskin skrev bevidst sit manuskript med homoerotiske undertoner. Direktør Jack Sholder var fuldstændig uvidende om dette. Filmen er berømt/berygtet på grund af dette. Der skulle gå mange år, før man indrømmede at dette var sandt. Selv hovedpersonen Mark Patton, der er homoseksuel, var (angiveligt) uvidende omkring det.
 • Mark Patton, en åbenlyst homoseksuel skuespiller, har underholdende erklæret, at han ser sig selv som den ‘første mandlige skrigedronning’ på grund af en kombination af faktorer, herunder filmens homoerotiske undertekst, det faktum, at han ofte blev afbildet skrigende på skærmen ‘ som en pige ‘, og fordi han betragtede karakteren som en homoseksuel mand.
 • I 2019 producerede og medvirkede Patton i dokumentarfilmen Scream, Queen! My Nightmare on Elm Street, som fokuserer på arven fra Freddy’s Revenge og hvordan det påvirkede ham.
 • Jesse’s bil er den samme bil (1966 Dodge Dart GT cabriolet), der blev brugt i tv-serien Freddy’s Nightmares (1988). Det bruges af Lar Park-Lincoln i Freddy’s Nightmares: It’s a Miserable Life (1988) episode.
 • Kim Myers blev angiveligt hyret til filmen på grund af hendes lighed med Meryl Streep. Det var hendes debut.
 • Robert Rusler prøvespillede rollen Grady på den sidste optagelsesdag for Tast mig, jeg er din (1985) og fik rollen. Det var Robert Downey Jr. der kørte ham derhen.
 • Robert Rusler og Lyman Ward, der spiller far og søn, har været i John Hughes-film; den førstnævnte i Weird Science (1985) og den sidstnævnte i En vild pjækkedag (1986).
 • Sydney Walsh var klar til at forlade Los Angeles efter flere mislykkede forsøg på at starte en skuespilkarriere. Dette ændrede sig, efter at hun fik rollen som Kerry.
 • Michael J. Fox blev betragtet til rollen som Jesse Walsh, men kunne ikke på grund af hans forpligtelser over for Tilbage til fremtiden (1985) og Teen Wolf: han er bare et hår bedre (1985).
 • Brad Pitt, John Stamos og Christian Slater prøvede alle rollen som Jesse, John Stamos endte med at spille en karakter ved navn Jesse i tv-showet Full House og Fuller House.
 • Heather Langenkamp fortalte, at hun ikke var blevet spurgt om hun ville medvirke i denne film, og en producer på filmen kunne ikke huske om det havde været på tale.
 • Clu Gulager er en af 3 længstlevende skuespiller fra filmserien. Priscilla Pointer (Dream Warriors), 96 år og Zsa Zsa Gabor (Dream Warriors), 99 år. Gabor døde dog den 18. december, 2016.
 • Hope Lange, der spillede Mrs. Walsh, døde den 19. december, 2003, 70 år gammel.
 • Melinda O. Fee der spillede Mrs. Webber, døde den 24. marts, 2020, 77 år gammel.
 • Hart Sprager, der spiller lærer, døde den 30. maj, 2010, 75 år gammel.

FILMLOKATIONER:

 • 1428 N. Genesee Avenue, Hollywood, Los Angeles, California, USA (Jesse’s House) (Google Map)
 • 51st St E, Palmdale, California, USA (Bus drives into desert) (Google Map)
 • Charles Evans Hughes Jr. High School – 5607 Capistrano, Woodland Hills, Los Angeles, California, USA (Springwood High School) (Google Map)
 • Kaiser Steel Mill, Fontana, California, USA (Power Station) (Google Map)
 • E Avenue R12 & Mahonia Avenue, Palmdale, California, USA (Missed Bus Stop at this corner) (Google Map)
 • 721 Madre St, Pasadena, California, USA (Lisa’s house) (Google Map)

LINKS:

Wikipedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *