1984 – A Nightmare on Elm Street

Elm Street er for alle andre end de lykkeligt uvidende, en ganske normal gade i Springwood, Ohio, Hvor Tina Gray en dag i marts måned vågner fra et mareridt, hvor hun var blevet angrebet af en vansiret mand med en knivhandske i et kedelrum. Hendes mor ser på Tinas natkjole, hvor der er flænset 4 lange streger på, men gør ikke noget for at undersøge sagen nærmere. Da hun dagen efter i skolen til veninden Nancy Thompson og hendes kæreste Glen Lanz fortæller om sin drøm, vil de tilbringe natten hos Tina, der er alene hjemme. De får hurtigt selskab af Tinas irriterende kæreste Rod Lane, der altid har for vane at drille Glen. Efter at Tina og Rod har elsket færdig, falder de hurtigt i søvn, og parret nede i stuen følger hurtigt efter.
Pludselig vækkes de af skrig oppe fra soveværelset. Det er Tina, der skriger i panik, og Rod, der råber op. Rod, der blev vækket af Tinas skrig, ser hende blive løftet op fra sengen af en usynlig kraft, der havde flænset hendes mave op og blodet sprøjtede ud over det hele. Rod er lamslået og kan dårligt røre sig ud af stedet, så han prøver at række ud efter kæresten, der nu ruller rundt i sit eget blod på loftet!

Næste dag bliver Rod fanget og arresteret, da han var stukket af fra huset, og havde nu gemt sig, men forsøgte at tage kontakt til Nancy for at overbevise hans uskyld. Nancy bliver chokeret, da hendes far, som er politimand, arresterer Rod og bringer ham til stationen. Imens må Nancy videre til skolen, selvom faderen prøver ihærdigt at få hende til at gå hjem. I skolen falder Nancy hurtigt i søvn, fordi hun selv har haft drømme om den samme vansirede uhyggelige mand. Hun vågner op og ser sin veninde Tina, der står ude på gangen og kalder på hende i en ligpose, der pludselig fyldes med blod og bliver trukket afsted ned i kælderen, hvor Nancy følger med. I kælderen, bliver hun jagtet i kedelrummet, og er meget tæt på at blive dræbt, da hun med vilje brænder sin arm på et rør, så hun vågner op. Hele klassen bliver forskrækket over Nancys smerteskrig, og efter at blive sendt hjem af lærerinden, skynder hun sig hen til Rod på politistationen for at fortælle hvad der i virkeligheden skete med Tina, og hvem der var ansvarlig for hendes død.

Hjemme i badet, falder Nancy igen i søvn og er tæt på at blive druknet af den vansirede morder. Hun inviterer Glen over for at holde øje med hende, når hun sover. Hun vil prøve at fange morderen. I hendes drøm ser hun morderen komme ind i Rods celle, klar til at myrde ham, så hun løber væk. Glen er faldet i søvn, og Nancy vågner da vækkeuret ringer, og Rod dræbes i sin celle af lagenet som morderen brugte til at kvæle og hænge ham i, så det ligner et selvmord.

Nancys forældre bliver bekymret, da hun fortæller dem om sine mareridt og beskriver morderen for dem. Nancys mor, Marge, der er alkoholiker tager hende til en søvnklinik, hvor Nancy drømmer at hun tager morderens hat, og trækker den med ud af drømmen. Det er her, hun finder ud af hvad morderen hedder: Freddy Krueger.

I panik bliver huset barrikaderet med ståltremmer for vinderne, så Glen ikke længere kan besøge sin kæreste, og Nancy er oprørt over dette og skælder sin mor ud og forlanger at få sandheden at vide om identiteten på denne morder. Marge giver efter og fortæller at Freddy Krueger var en sadistisk børnemorder, der var blevet fanget, men løsladt pga. teknisk formalitet, men han blev opsporet af en flok hævngerrige forældre, der inkluderede Marge og faderen Donald, og Nancy finder så ud af, at Freddy selv søger hævn over alle på gaden, så Nancy prøver at kontakte Glen for at advare ham. Glens far fortæller at hun ikke skal ringer mere. Ovenpå i deres hus, bliver deres søn dræbt i søvnen af Kruger.

Imens politiet undersøger gerningsstedet, ringer hun til Glens hus for at tale med hendes far, og beder ham om at bryde ind i hendes hus efter 20 minutter. Donald ryster på hovedet af dette, men beder en kollega om at holde øje med huset, imens faderen går op og ser på Glens værelse, der er så sjasket til med blod og andet, at selv retsmedicineren blev dårlig. I mellemtiden er Nancy i fuld gang med at drage nytte af en bog om overlevelsestaktik hun har nærstuderet siden hendes drømme om morderen blev mere intense. Hun sætter fælder op, mens moderen ligger i sin seng og sover sin brandert ud, uvidende om, hvad der foregår omkring hende. Nancy falder hurtigt i søvn, og det lykkes hende at lokke Freddy med sine provokationer direkte ind i den virkelige verden, hvor hendes fælder giver ham problemer. Han ender i kælderen, hvor Nancy, der har en dunk brændvæske, smider den på ham og tænder ild til ham. Hun skynder sig op og låser kælderdøren, løber ud og råber til sin far, at hun har fanget morderen. Politiet må bryde døren ind, da Nancy ikke kunne åbne den, og de finder hurtigt ud af, at Freddy ikke er til at finde i kælderen. Nancy og hendes far går op og ser til Marge, men de finder Krueger, der er omgivet af flammer, ovenpå hendes mor, og de skriger begge over synet. Det lykkes Donald at slukke ilden og gør sig klar til at slås med Krueger, men han er væk, og i stedet er der kun det forbrændte skelet af hans ekskone, der synker ned i og forsvinder i madrassen. Det lader til, at mareridtet er slut, så Donald forlader rummet, men Nancy er klar over, at det ikke er sandheden.

Bag hende rejser den rædsomme vansirede skabning, der prøver at skræmme hende, men Nancy har opdaget, at han lever på grund af og er afhængig af andres frygt. Nancy ved nu hvad hun skal gøre, og føler stærkt, at hun kan dræbe ham ved at tage hendes frygt tilbage igen. Dette gør, at han forsvinder ud i den blå luft, da han forsøger at springe på hende.

Næste dag træder Nancy ud af hoveddøren i sit hjem, hvor vejret er lyst, men lidt tåget, og hvor alle hendes venner og moderen er i live. Da hun springer ind i Glens cabriolet, da de skal i skole, lukker toppen pludselig ned, så man kan se at taget er farvet i samme mønster som Freddys trøje, og døre og vinduer lukkes og bilen kører ukontrollerbart ned ad gaden, mens tre piger, der sjipper, synger Freddys vuggevise, imens at Marge bliver suges ind gennem hoveddørens vindue…

Dansk titel: Morderisk Mareridt
Instruktion
: ✞Wes Craven
Producer: Robert Shaye
Forfatter: ✞Wes Craven
Spilletid: 91 min.
Genre: Gyser/Slasher
Udgivet: 9/11/1984 (USA), 24/7/1987 (DK)
Fotogalleri
Efterfølger: A Nightmare on Elm Street 2: Freddy’s Revenge.

MEDVIRKENDE:

✞John Saxon – Lt. Thompson
Ronee Blakley – Marge Thompson
Heather Langenkamp – Nancy Thompson
Amanda Wyss – Tina Gray
Jsu Garcia – Rod Lane (as Nick Corri)
Johnny Depp – Glen Lantz
Charles Fleischer – Dr. King
Joseph Whipp – Sgt. Parker
Robert Englund – Fred Krueger
Lin Shaye – Teacher
Joe Unger – Sgt. Garcia
Mimi Craven – Nurse (as Mimi Meyer-Craven)
Jack Shea – Minister
✞Ed Call – Mr. Lantz
✞Sandy Lipton – Mrs. Lantz
David Andrews – Foreman
Jeff Levine – Coroner (as Jeffrey Levine)
Donna Woodrum – Tina’s Mom
Shashawnee Hall – Cop #1
Carol Pritikin – Cop #2
Brian Reise – Cop #3
Ash Adams – Surfer #1 (as Jason Adams)
Don Hannah – Surfer #2
Leslie Hoffman – Hall Guard
Paul Grenier – Tina’s Mom’s Boyfriend

UKREDITERET:

Charles Belardinelli Fred Krueger (Building the Glove Scene)
Jim Doyle – Fred Krueger (Pressing Through The Wall Scene)
Kathi Gibbs – Girl in Nancy’s English Class
John Richard Petersen – John – Kid in Classroom
Robert Shaye – Newsreader / KRGR Radio Announcer (voice)
Chris Tashima – Boy in Nancy’s English Class
Antonia Yannouli – Girl in Nancy’s English Class

TRIVIA:

 • Wes Craven kom først med den grundlæggende idé til filmen fra en række artikler i ‘Los Angeles Times’ over en periode på tre år, der omhandlede en gruppe sydøstasiatiske flygtninge fra Hmong-stammen, hvoraf flere døde af forfærdelige mareridt. (link)
 • Plottet indeholder mange elementer fra Wes Cravens egen ungdom.
 • Elm Street blev opkaldt efter Elm Street i Wheaton, Illinois, hvor Wes Craven gik på college.
 • Freddys udseende (især det beskidte tøj og hat) var inspireret af en vagabond, som Craven så stirre på ham gennem sit vindue en dag, da han var ti.
 • Make-up artisten David Miller designede Kruegers vansirede ansigt baseret på fotografier af ofre for forbrændinger, fra UCLA Medical Center.
 • Wes Craven filmede A Nightmare on Elm Street med et anslået budget på 1,8 millioner dollars, som den tjente tilbage på åbningsweekenden, og tjente 57 millioner dollars på verdensplan. Han brugte kun 32 dage på at indspille filmen fra juni til juli 1984
 • Wes Craven havde hjulpet Sean S. Cunningham ved at arbejde på et par optagelser for Fredag ​​den 13. (1980). Til gengæld instruerede Cunningham et par optagelser nær slutningen af ​​produktionen af ​​denne film, da flere enheder arbejdede på én gang.
 • Den blev mødt med strålende kritiske anmeldelser og anses for at være en af ​​de største gyserfilm, der nogensinde er lavet.
 • New Line Cinema blev reddet fra konkurs af filmens succes og fik det sjove tilnavn ‘The House that Freddy Built’.
 • Wes Craven, der selv havde skrevet manuskriptet i 1981, prøvede at sælge det til et stort studio, men ingen var interesseret. Så det “flød rundt” i 3 år, indtil New Line Cinema fik fat i det.
 • Over fem hundrede liter falsk blod blev brugt under optagelserne.
 • Det var Heather Langenkamps kæreste, der krediteres for at have fundet på Freddys vuggevise under optagelserne.
 • Heather Langenkamp vandt rollen som Nancy fra over to hundrede skuespillerinder, der inkluderede Jennifer Gray, Demi Moore, Courteney Cox, Tracey Gold og Claudia Wells.
 • Den allerførste gang, vi ser Freddy i filmen, bliver han ikke spillet af Robert Englund, men af ​​specialeffektmanden Charles Belardinelli, da han var den eneste, der vidste nøjagtigt, hvordan han skulle lave handsken og sætte knivene på.
 • Robert Englund skar sig selv første gang, da han prøvede den berygtede Freddy-handske.
 • Ifølge Craven, var Englund ikke det første valg til rollen som Kruger. Craven ville oprindeligt have haft en stuntmand i rollen, men efter at have prøvet flere af, gik det op for ham, at han havde brug for en skuespiller.
 • Freddy Krueger var oprindeligt designet til at være den “typiske” tavse seriemorder i stil med Jason Voorhees og Michael Myers, men i efterfølgerne udviklede han sig til at blive mere fræk, med sort humor.
 • Det tog omkring tre timer at forklæde Robert Englund som Freddy Krueger.
 • Ifølge Robert Englund baserede han Freddy’s fysiske karakter på Klaus Kinskis optræden i Werner Herzogs Nosferatu – vampyren (1979).
 • Den originale handske blev senere brugt i fortsættelsen, og kunne også senere ses hænge på væggen i skuret i Evil Dead II (1987). Dette var et svar på brugen af Sam Raimis første Evil Dead film, og dette medførte så flere drillerier mellem de to instruktører. Da Wes Craven lånte handsken til Morderisk Mareridt 3 filmholdet, forsvandt den sporløst, men det rygtes at den der har den, er Robert Englunds agent.
 • Dette var Johnny Depp (Glen) og Jsu Garcias (Rod) debut som filmskuespiller.
 • Charlie Sheen, John Cusack, Brad Pitt, Kiefer Sutherland, Nicolas Cage og C. Thomas Howell blev betragtet som rollen som Glen. Charlie Sheen var interesseret i rollen som Glen, men ifølge producent Robert Shaye ønskede han flere penge, end produktionen havde råd til.
 • Ralph Macchio og Darren Dalton blev overvejet til rollen som Rod Lane, før Jsu Garcia blev valgt.
 • Amanda Wyss var ikke så meget for at have ægte insekter kravlende rundt om fødderne under scenen, da Tina vises inde i sin egen ligpose.
 • I scenen hvor Nancy ringer til Glen for at advare ham, kigger hun ned på telefonrøret og ser Kruegers mund og tunge. Effekten blev lavet med billig gummi og proteser. Effektholdet sagde angiveligt, at Heather ønskede at beholde rekvisitten efter optagelsen, hvilket de synes var noget usædvanligt.
 • Bilen, som Nancy, Glen, Tina og Rod kører væk i i slutningen, er en Cadillac Series 62 Cabriolet fra 1958 med den røde og grønne mønster hardtop.

FILMLOKATIONER:

 • Husets fiktive adresse i filmen er 1428 Elm Street. Det egentlige hus, hvor optagelserne fandt sted, ligger i Los Angeles, Californien, på 1428 North Genesee Avenue. Tallene ‘1428’ på siden af ​​huset blev stjålet og vendte aldrig tilbage, ifølge husets nuværende ejer, Angie Hill, som var ret ked af det. Dette vises på den anden disk i dokumentaren Never Sleep Again: The Elm Street Legacy (2010). (Google Map)
 • 1419 N. Genesee Avenue, Hollywood, Los Angeles, California, USA (Glen’s house) (Google Map)
 • 620 Milwood Avenue, Venice, Los Angeles, California, USA (Tina’s House) (Google Map)
 • 612 Milwood Court, Venice, California, USA
  (Alley where Tina is confronted by Freddy during her nightmare.) (Google Map)
 • Evergreen Cemetery – 204 North Evergreen Avenue, Los Angeles, California, USA (cemetery) (Google Map)
 • 461 Linnie Canal, Venice, Los Angeles, California, USA
  (The bridge over Venice Canal where Nancy & Glen talk is behind this address.) (Google Map)
 • John Marshall High School – 3939 Tracy Street, Los Feliz, Los Angeles, California, USA (High School, Exterior) (Google Map)
 • John Burroughs Middle School – 600 S. McCaddon Place, Los Angeles, California, USA (High School, Interrior) (Google Map)
 • Lincoln Heights Jail – 401 N. Avenue 19, Lincoln Heights, Los Angeles, California, USA (boiler room) (Google Map)
 • 15600 Mulholland Drive, Los Angeles, California, USA (Katja Sleep Institute) (Google Map)
 • Glyndon Avenue and Morningside Way, Los Angeles, California, USA (Rod is arrested) (Google Map)
 • Cahuenga Branch – Los Angeles Public Library, 4591 Santa Monica Boulevard, Los Angeles, California, USA (police station) (Google Map)

LINKS:

Wikipedia

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *