1966 – Batman

batman_logo__tv_series_1966_1968__by_jamesng8-d7pa62g

Batman serien fra 1966, har Adam West i hovedrollen som Batman/Bruce Wayne, og Burt Ward som Robin/Dick Grayson – to kriminalitetsbekæmpende helte, der forsvarer Gotham City fra en række af forskellige skurke og deres håndlangere. Det var denne serie, der fik mig “hooked” på tegneserier (der ledte mig langsomt væk fra Anders And) som ung knægt. Serien er specielt kendt for dens “camp” stil og optimistiske temasang, samt de relativt forsimplede moralske lektioner, herunder at huske at spænde sikkerhedsselen, lave sine lektier, spise grøntsager og drikke mælk. I alt 120 episoder (3019 timer!) blev sendt i tv fra den 12. januar, 1966 til 14. marts, 1968.

Av Greenway Productions-producer of both the television series and the 1966 film. – eBay itemphoto frontphoto back, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19464217

SYNOPSIS:

Serien fokuserer på Batman & Robins oplevelser, hvor de tilkaldes for at opklare forbrydelser. Den “Dynamiske Duo” hjælper typisk Gotham City’s politi, der forsøger at fange forbrydere. Gennem episoderne er duoen nødt til at udlede spor og spore sig ind på superskurkenes ondsindede planer, så de kan stoppe og fange dem.

CITAT:

Batman: When is the time of a clock like the whistle of a train?
Robin: When it’s two to two. Too too too!

Intruktion: William Dozier
Producer: Howie Horwitz
Forfattere: Lorenzo Semple, Jr.
Skabt af: William Dozier
Baseret på karakterer af: Bob Kane & Bill Finger (ukrediteret)
Spilletid: 25 minutter pr. episode.
Genre: Action, Eventyr, Komedie.
Produceret af: 20th Century Fox
Udgivet: 12. Januar, 1966 – 14. Marts, 1968

SÆSON 1: 1966 (12. januar-5. maj)
Episoder blev sendt i 2 dele, som generelt var én enkelt historie. Der er kun få undtagelser.

01. Hi Diddle Riddle
02. Smack in the Middle
03. Fine Feathered Finks
04. The Penguin’s a Jinx
05. The Joker is Wild
06. Batman Is Riled
07. Instant Freeze
08. Rats Like Cheese
09. Zelda The Great
10. A Death Worse Than Fate
11. A Riddle a Day Keeps the Riddler Away
12. When the Rat’s Away the Mice Will Play
13. The Thirteenth Hat
14. Batman Stands Pat
15. The Joker Goes to School
16. He Meets His Match, The Grisly Ghoul
17. True or False-Face
18. Holy Rat Race
19. The Purr-fect Crime
20. Better Luck Next Time
21. The Penguin Goes Straight
22. Not Yet, He Ain’t
23. The Ring of Wax
24. Give ‘Em the Axe
25. The Joker Trumps an Ace
26. Batman Sets the Pace
27. The Curse of Tut
28. The Pharaoh’s in a Rut
29. The Bookworm Turns
30. While Gotham City Burns
31. Death in Slow Motion
32. The Riddler’s False Notion
33. Fine Finny Fiends
34. Batman Makes the Scenes

SÆSON 2: 1966-67 (7. september, 1966 – 30. marts, 1967)
Serien fortsætter i samme stil som første sæson.

35. Shoot a Crooked Arrow
36. Walk the Straight and Narrow
37. Hot Off the Griddle
38. The Cat and the Fiddle
39. The Minstrel’s Shakedown
40. Barbecued Batman?
41. The Spell of Tut
42. Tut’s Case is Shut
43. The Greatest Mother of Them All
44. Ma Parker
45. The Clock King’s Crazy Crimes
46. The Clock King Gets Crowned
47. An Egg Grows in Gotham
48. The Yegg Foes in Gotham
49. The Devil’s Fingers
50. The Dead Ringers
51. Hizzonner the Penguin
52. Dizzoner the Penguin
53. Green Ice
54. Deep Freeze
55. The Impractical Joker
56. The Joker’s Provokers
57. Marsha, Queen of Diamonds
58. Marsha’s Scheme of Diamonds
59. Come Back, Shame
60. It’s How You Play the Game
61. The Penguin’s Nest
62. The Bird’s Last Jest
63. The Cat’s Meow
64. The Bat’s Kow Tow
65. The Puzzles Are Coming
66. The Duo is Slumming
67. The Sandman Cometh
68. The Catwoman Goeth
69. The Contaminated Cowl
70. The Mad Hatter Runs Afoul
71. The Zodiac Crimes
72. The Joker’s Hard Times
73. The Penguin Declines
74. That Darn Catwoman
75. Scat! Darn Catwoman
76. Penguin Is a Girl’s Best Friend
77. Penguin Sets a Trend
78. Penguin’s Disastrous End
79. Batman’s Anniversary
80. A Riddling Controversy
81. The Joker’s Last Laugh
82. The Joker’s Epitaph
83. Catwoman Goes to College
84. Batman Displays His Knowledge
85. A Piece of the Action
86. Batman’s Satisfaction
87. King Tut’s Coup
88. Batman’s Waterloo
89. Black Widow Strikes Again
90. Caught in the Spider’s Den
91. Pop Goes the Joker
92. Flop Goes the Joker
93. Ice Spy
94. The Duo Defy

SÆSON 3: 1967-68 (14. september, 1967 – 14. marts, 1968)
I denne sæson var formatet af episoder noget i strid med tidligere sæsoner. Visninger blev reduceret til en enkelt aften om ugen, og flerdelte afsnit var sjældne. Tre store ændringer skete i sidste sæson, da Yvonne Craig spillede Batgirl, Eartha Kitt erstattede Julie Newmar i rollen som Catwoman og Madge Blake’s rolle blev reduceret til et par få gæstespots, da hun kæmpede med dårligt helbred.

95. Enter Batgirl, Exit Penguin
96. Ring Around the Riddler
97. The Wail of the Siren
98. The Sport of Penguins
99. A Horse of Another Color
100. The Unkindest Tut of All
101. Louie, the Lilac
102. The Ogg and I
103. How to Hatch a Dinosaur
104. Surf’s Up! Joker’s Under!
105. The Londinium Larcenies
106. The Foggiest Notion
107. The Bloody Tower
108. Catwoman’s Dressed to Kill
109. The Ogg Couple
110. The Funny Feline Felonies
111. The Joke’s on Catwoman
112. Louie’s Lethal Lilac Time
113. Nora Clavicle and the Ladies’ Crime Club
114. Penguin’s Clean Sweep
115. The Great Escape
116. The Great Train Robbery
117. I’ll Be a Mummy’s Uncle
118. The Joker’s Flying Saucer
119. The Entrancing Dr. Cassandra
120. Minerva, Mayhem and Millionaires

 

TRIVIA:

 • Batman’s skaber, Bob Kane udtalte, at denne serie reddede tegneserien fra at blive lukket, da showet opnåede stor popularitet. På trods af dette, så foragter mange tegneseriefans serien pga. stereotype-superhelte og kitsch nonsense. Efter showet blev aflyst, tog Batman i tegneserierne en mørk og dødsensalvorlig tone, der mindede om de oprindelige tegneserier i slutningen af 1930’erne, som en reaktion på tv-seriens “mildhed”.
 • Før serien blev vist på tv, havde ABC fået så dårlig kritik af den, men måtte alligevel sende den, da de havde investeret så mange penge i den.
 • Efter ABC aflyste serien, ønskede producenterne at finde nogle andre de kunne fortsætte med, men da det gik for langsomt med svarene, ødelagde de Bathulen. To uger senere, kontaktede NBC dem, og fortalte de gerne ville samarbejde med dem, uden at vide at deres sæt var blevet pillet fra hinanden. Da NBC ikke havde interesse i at smide penge efter en genopbygning af kulisser, sagde de nej til at købe serien.
 • National Safety Council bragte et problem op med sikkerheden i Batmobilen. De ønskede at vide hvorfor der ikke var sikkerhedsseler i bilen. Producenterne besvarede dette ved at have Batman og Robin til at “spænde sikkerhedsselen” før de kørte ud fra hulen. Dette var oprindeligt hensigten (at spøge med det), at vise at den Dynamiske Duo var så gode, at de ville tage sådan en forholdsregel alvorligt – men effekten af spøgen blev tabt eftersom showet blev rost for at reklamere for brugen af sikkerhedsseler.
 • Dette show var et af de populære, som berømthederne måtte medvirke i, hvis man var et stort navn i Hollywood. Dem, som ikke fik skurkeroller, kunne typisk ses kigge ud af vinduet, når Batman & Robin klatrede op af en mur, hvor de udvekslede nogle få ord.
 • Denne æra’s tv serier blev ofte filmet på de samme lokationer, og havde som regel de samme medvirkende. Det er almindeligt at se kendte ansigter i episoder af “Star Trek” (1966), “Mission: Impossible” (1966) og “The Wild Wild West” (1965).
 • I alt 352 “Holy” sætninger blev udtalt af Robin lige fra “Holy Agility” til “Holy Zorro”.
 • 84 forskellige ord blev brugt under kampscener, lige fra ‘Bam’ til ‘Kapow’.
 • Rekvisitter i dette show (såsom computere og kanoner) blev også brugt i “Lost in Space” (1965), “The Time Tunnel” (1966), “Land of the Giants” (1968), og “Voyage to the Bottom of the Sea” (1964 ).
 • Shakespeare-busten der blev brugt til at åbne reolen til indgangen for Batpælen, havde en elektrisk kontakt, der ikke kunne åbne reolen, men fungerede som signal til holdet bag kulissen at åbne den.
 • Hver hovedskurk havde deres egen temasang.
 • Ifølge Adam West, blev han kontaktet af producenterne på James Bond-serien, hvor han blev tilbudt rollen som Bond i “I Hendes Majestæt’s Hemmelige Tjeneste” (1969), men takkede nej, fordi han mente at rollen skulle gå til en engelsk skuespiller. Ironisk nok, så fik australieren George Lazenby rollen i stedet.
 • Adam West har ofte henvist til Batman som værende én af de tre store B’er der har haft indvirkning på tresserne, de andre to er The Beatles og (James”) Bond.
 • I sin bog beskriver Adam West at han blev gode venner med Frank Gorshin og Cliff Robertson, og havde stor respekt for Cesar Romero, Vincent Price og Burgess Meredith. Han beskrev Alan Napier (Alfred) som en stille og reserveret mand og fandt Neil Hamilton nogenlunde besværlig at samarbejde med.
 • Burt Ward har udtalt, at han blev svært såret flere gange under optagelserne af serien. Han hævder at være blevet brændt ved flere lejligheder eller ramt af granatsplinter, når dårligt udtænkt pyrotekniske effekter gik galt. I mindst én anden mindeværdig hændelse, blev han slynget ud af Batmobilen, efter hans dør åbnede sig under en køretur med høj fart. Han fik kun udbetalt 350$ pr. uge for det i første sæson.
 • På et tidspunkt i serien, blev en episode flettet sammen med “The Green Hornet” (1966), hvor den Dynamiske Duo samarbejdede med The Green Hornet (Van Williams) og Kato (Bruce Lee), og i en anden åbnede de et vindue og snakkede med duoen.
 • Kort efter serien blev vist i England, blev flere børn såret, da de prøvede at efterligne Batman & Robin der “flyver” ud af vinduet. Adam West meddelte i rollen som Batman, at børn ikke skulle gøre dette, da Batman ikke kan flyve.
 • Det kæmpe oplyste kort over Gotham City, var i virkeligheden et spejlvendt billede af St. Louis, med overblik over Forest Park, Fairground Park, Tower Grove Park, Lafayette Park og Horseshoe LakeIllinois‘ side, samt den anden flod og vejnettet.
 • I alle scenerne med skurkenes “gemmesteder”, blev kameraet tiltet i en vinkel. Dette skæve skud, kendes som en “oblique” eller “Dutch” vinkel. Det var for at give følelsen af, at “noget var skævt” i scenen/optagelsen.
 • Burgess Meredith havde ikke røget i 20 år, da han blev hyret som Pingvinen/Penguin. Han fandt på Pingvinens kvækkende lyd, fordi cigaretterne irriterede hans hals, så lyden blev hans “varemærke”. Pingvinens gangart, var også improviseret af Meredith, da han havde svært ved at stå og gå lige, mens han havde den gummipolstrede dragt på, som skulle gøre ham tykkere.
 • Gækkeren/Riddler var blot en mindre og ligegyldig skurk i tegneserierne. Denne serie blev ansvarlig for, at han blev til en af de mest populære skurke i Batmans skurke-galleri.
 • Frank Gorshin hadede at være iklædt Gækkerens hudstramme dragt, og et jakkesæt blev lavet til ham. Denne jakke blev senere indskrevet i tegneserierne.
 • På grund af et problem med kontrakten, missede Frank Gorshin en episode, og blev erstattet af John Astin. Episoden, hvor skurken “The Puzzler” er på spil, blev oprindeligt skrevet til Gækkeren. Gorshin vendte tilbage i én episode i den sidste sæson.
 • Cesar Romero’s Joker-grin blev næsten til ved et uheld. Kort efter sin ansættelse, mødtes han med producenterne for at tale om sin rolle i serien. Mens han ventede på dem, stod han og så på konceptkunst af Jokerens kostume. Romero følte at billederne var så absurde, at han spontant brød ud i en legende høj og næsten manisk latter. En af producenterne hørte dette og reagerede ved at fortælle ham, “Det er det! Det er din Joker’s grin!” Romero nægtede dog at fjerne sit overskæg, så han fik bare malet det hvidt i stedet.
 • Otto Preminger blev lukket ude af sit hus af sine børnebørn, indtil han endelig overgav sig og sagde ja til rollen som Mr. Freeze.
 • Eli Wallace søgte også og fik en rolle efter pres fra sine børn.
 • Tallulah Bankhead anså sin medvirken som en mulighed for at kunne underholde sine børnebørn.
 • Julie Newmar besøgte sin bror på hans kollegium i New York, da hun fik tilbudet om at spille Catwoman. En gruppe af hendes brors venner fulgte  regelmæssigt med i serien og de overbeviste hende om at tage rollen.
 • Da serien havde premiere, var Alfred “dræbt” i tegneserien få år tidligere. Men da producenterne meddelte at han blev en tilbagevendende karakter, så blev han genoplivet i tegneserien igen.
 • Eartha Kitt overtog rollen som Catwoman i den sidste sæson, fordi Julie Newmar havde travlt med optagelserne til “MacKennas Guld” (1969). Nogle af ABC’s affileret i Syd, protesterede mod ansættelsen af Kitt, Men Charles B. Fitzsimons udtalte, at han og seriens andre producenter var ligeglade.
 • Batmobilen var en specialbygget Lincoln Futura årgang 1955, der var blevet brugt i filmen “Det begyndte med et kys” (1959). Ifølge Barris, blev der bygget 5 Batmobiler i 1966-68.
 • Drejeskiven i Bathulen som Batmobilen er parkeret på, var ikke elektrisk drevet, som nogen nok vil tro. Den kunne dreje, men kun med hjælp af 6 mænd udenfor kameravinklen. De drejede bilen 180 grader, og skød scenen én gang og derefter tilføjede de den der hvor der var brug for det.

Photo credit (screenshot): https://youtu.be/13cne7xpBPo

 • Bathulen blev bygget på præcis det samme sted, hvor Skull Island Gate var i filmen “King Kong” (1933). Dette blev påpeget af en person der besøgte sættet, som arbejdede som tekniker på filmen i 1933. Scenen hvor Batmobilen forlader hulen, blev filmet her ved Bronson Cave i Hollywood Hills. Et problem opstod, da de skulle filme scenen – bilen var lige så bred som huleindgangen! For at undgå at ødelægge George Barris‘ bil, satte de hastigheden ned på kameraet, så ved normal tempo lod den til at give illusionen af høj hastighed.

FILMLOKATION(ER):

380 South San Rafael Avenue, Pasadena, California, USA (Wayne Manor)
Bronson Caves, Bronson Canyon, Griffith Park – 4730 Crystal Springs Drive, Los Angeles, California, USA (Batcave entrance)
Desilu Studios – 9336 W. Washington Blvd., Culver City, California, USA
Backlot, Desilu Studios – 9336 W. Washington Blvd., Culver City, California, USA
Stage 9, 20th Century Fox Studios – 10201 Pico Blvd., Century City, Los Angeles, California, USA (studio)

LINKS:

https://en.wikipedia.org/wiki/Batman_(TV_series)
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_Batman_(TV_series)_episodes
http://www.imdb.com/title/tt0059968/

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *