1943 – Batman

1943 1

Denne første Batman-tv-serie var 15 kapitler lang, og blev udgivet i 1943 af Columbia Pictures. Lewis Wilson og Douglas Croft spillede hhv. Batman og Robin, og J. Carrol Naish var hovedskurken Dr. Daka. Shirley Patterson spillede Bruce Waynes udkårne, Linda Page, og William Austin spillede butleren Alfred. Filmen introducerede “Flagermusen’s hule” og bornholmerur-indgangen til hulen. Navnet blev ændret til “Bathulen” i tegneserien. Serien var også inspiration til action-komedie satire-serien med Adam West og Burt Ward i 1966.

SYNOPSIS:
Den japanske videnskabsmand og agent Dr. Daka driver en skjult spionage organisation beliggende i Gotham Citys nu-deserterede Little Tokyo, som arbejder på at forvandle amerikanske forskere til “zombier”. Det er så op til Batman og Robin at stoppe den japanske agent.

CITAT:

Alfred Pennyworth: How many did I kill?
Bruce Wayne: Seven.
Alfred Pennyworth: But there were only four of the ruffians.
Richard Grayson: You killed three of them twice.
Alfred Pennyworth: Where are the bodies?
Bruce Wayne: We threw them out the window.

Intruktion: Lambert Hillyer
Producer: Rudolph C. Flothow
Forfattere: Victor McLeod, Leslie Swabacker, Harry L. Fraser
Baseret på karakterer af: Bob Kane & Bill Finger
Spilletid: 4t 20 min
Genre: Action, Eventyr, Kriminalitet
Produceret af: Columbia Pictures.
Udgivet: 16. juli, 1943 (USA)

MEDVIRKENDE:

†Lewis Wilson – Batman/Bruce Wayne
†Douglas Croft – Robin/Dick Grayson
†J. Carrol Naish – Dr. Daka
†Shirley Patterson – Linda Page

UKREDITERET:

William Austin – Alfred Pennyworth
Frank Austin – Hotel Clerk
Lynton Brent – Intended Lockwood Pilot
Roy Bucko – Barfly
George Chesebro – Brennan [Ch. 1-3]
Dick Curtis – Agent Croft of Section 50 [Ch. 10-12]
James Dime – Henchman
Lester Dorr – Agent on Plane [Ch. 10]
Kenne Duncan – Fred, the Mechanic [Ch. 5-6]
Robert Fiske – Foster [Ch. 1-4]
Sam Flint – Dr. G.H. Borden [Ch. 1]
Jerry Frank – Cave of Horrors Thug
Terry Frost – Male Nurse [Ch. 7]
Jack Gardner – Jim Bramwell
Gus Glassmire – Martin Warren
Karl Hackett – Wallace
Earle Hodgins – Joe
Mauritz Hugo – Doctor
Jack Ingram – Henchman Klein
Warren Jackson – Bernie
I. Stanford Jolley – Henchman Brett [Ch. 1-2]
Eddie Kane – J. Hanson
George J. Lewis – Henchman Burke
Tom London – Henchman Andrews
Sam Lufkin – Cop
George Magrill – Henchman at Sphinx Club
Knox Manning – Narrator (voice)
John Maxwell – Sam Fletcher
Charles Middleton – Ken Colton [Ch. 6-8]
Harold Miller – Restaurant Patron
Pat O’Malley – Cop
Ted Oliver – Marshall
Bud Osborne – Brown
Stanley Price – Henchman Driver [Ch. 1-2]
Joey Ray – Henchman
Cyril Ring – Restaurant Patron
George Robotham – Henchman
Frank Shannon – Dr. Hayden
Harry Tenbrook – Bartender
Michael Vallon – Preston [Ch. 10]
Anthony Warde – Stone
Dan White – Mover with Pickup Truck
Blackie Whiteford – Barfly
Billy Wilkerson – Steve [Ch. 8]
Charles C. Wilson – Police Captain Arnold
Harry Wilson – Henchman

KAPITLER:

01. The Electrical Brain
02. The Bat’s Cave
03. The Mark of the Zombies
04. Slaves of the Rising Sun
05. The Living Corpse
06. Poison Peril
07. The Phoney Doctor
08. Lured by Radium
09. The Sign of the Sphinx
10. Flying Spies
11. A Nipponese Trap
12. Embers of Evil
13. Eight Steps Down
14. The Executioner Strikes
15. The Doom of the Rising Sun

TRIVIA:

 • Samtlige skuespillere og filmholdet der medvirkede i denne serie er afgået ved døden. Den sidste der forlod denne jord, var stuntmanden George Robotham i 2007 og forfatter Jerry Robinson i 2011.
 • Dette er allerførste spillefilm med Batman, og dermed den første DC Comics karakter der fik sin egen første tv-serie. Det er også første og eneste gang, at Batman er en hemmelig agent for regeringen i stedet for en uafhængig kriminalitetsbekæmpende selvtægtsmand. Denne ændring skyldes, at filmcensuren ikke tillod at helten tog loven i sine egne hænder.
 • Karakteren Alfred i tegneserien, blev indført for at fastslå at Bruce Wayne i filmen havde en butler. Men butleren i tegneserien blev tegnet som meget buttet og glatbarberet, mens William Austin, der spillede Alfred, havde overskæg og var slank. Kort efter udgivelsen af filmen, fik Alfred også skæg i tegneserien, og tabte sig. Fra da af, har Alfred altid lignet William Austin.
 • I episoden “The Living Corpse”, kan man se Bruce Waynes adresse på et brev som Alfred ville smide ud – den ikke-eksisterende adresse er: 1918 Hill Road, Los Angeles, California.
 • I alle kampscener mellem Batman og Robin og Dr. Daka’s håndlangere, falder deres fedorahatte aldrig af. Batmans kappe falder somme tider af, men er sat på igen i det følgende klip.
 • Denne film introducerer Batman’s underjordiske hovedkvarter, “Flagermusen’s hule”, der blev tilpasset til tegneserien som “Bathulen”.
 • Serien blev genudgivet i slutningen af 1965 under navnet “En aften med Batman og Robin”. Der var ingen ekstra optagelser, men bestod af alle episoder – komplet med titler, kreditter, og cliffhangers – nøjagtig som de blev vist i biograferne i 1943 – alle vist i maraton. I modsætning til populær tro, så blev serien ikke genudgivet pga. Batmanserien fra 1966, da dette show først begyndte 12. januar, 1966, hvor “En aften med Batman og Robin” havde premiere den 10. december, 1965.
 • På grund af tv seriens lave budget, var der ikke råd til at bruge Batmobil. Batman og Robin brugte den samme sorte Cadillac, som Alfred transporterer dem rundt i under begge identiteter.
 • Man havde heller ikke råd til at vise alle medvirkende i den oprindelige presseudgivelse, så kun 4 navne blev vist i denne rækkefølge: Lewis Wilson, Douglas Croft, J. Carroll Naish, Shirley Patterson.
 • Serien havde flere racistiske og nedsættende bemærkninger mod japanerne, da den jo blev produceret under Anden Verdenskrig, som anti-japansk krigspropaganda. Til hjemmeudgivelsen blev disse bemærkninger redigeret væk. De er siden blevet “genoprettet” til dvd-udgivelsen, der blev lavet af den originale komplette udgave.
 • Charles Middleton, der blev kendt i rollen som den onde kejser Ming i “Flash Gordon” filmene (1936, 1938, 1940) spillede mange skurkeroller i kendte film. Han døde af hjerteanfald, kun 74 år den 22. april, 1949.
 • Douglas Croft, der var den første og yngste (16 år) Robin, nåede kun at medvirke i yderligere to film, den sidste i 1947. Ikke meget vides om omstændighederne af hans død, men han døde den 25. oktober, 1963, kun 37 år gammel.
 • J. Carrol Naish, der var bedst kendt for at spille østindiske, latinske eller arabiske karakterer, fik en stjerne på Hollywood Walk of Fame for sine mange optrædener. Han døde den 24. januar, 1973, 77 år gammel.
 • William Austin‘s rolle som Alfred, skulle vise sig at bære præg på karakteren i tegneserierne, som var en direkte hyldest til Austin. Han døde den 15. juni, 1975, 91 år gammel.
 • Shirley Patterson blev Miss California i 1940. Hun medvirkede mest i serier, mest bemærket i rollen som Linda Page i Batman serien i 1943. Hun var senere med i Uhyret fra det ukendte (1958), og også i Three Stooges film, før hun tog en pause og dukkede senere op under andet navn, “Shawn Smith”, hvor hun medvirkede i adskillige kult sci-fi film og tv serier. Hun brækkede benet så alvorligt ved et skiuheld ved Big Bears bjergresort i 1958, som gjorde at hun trak sig tilbage fra filmbranchen før hendes tid. Hun døde den 4. april, 1995 af kræft, kun 72 år gammel.
 • Som 23-årig i hans første debutrolle, blev Lewis Wilson den yngste og første skuespiller til at spille den voksne Bruce Wayne/Batman på det hvide lærred. Batman var blevet skabt i 1939 – 4 år tidligere denne udgivelse. Wilson blev gift med Dana Broccoli, og skilt i 1959 (Dana giftede sig med Albert Broccoli), og blev også far til den senere kendte Michael G. Wilson (født 1942), der er chefproducer på James Bond-serien. Lewis Wilson trak sig tilbage fra underholdningsbranchen i 1954 og døde 80 år gammel, den 9. august, 2000 i sit hjem i San Francisco, CA.

FILMLOKATION:
Iverson Ranch – 1 Iverson Lane, Chatsworth, Los Angeles, California, USA

 

LINKS:

http://www.imdb.com/title/tt0035665/
https://en.wikipedia.org/wiki/Batman_(serial)

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *